Berlusconijev izdavač zabranio nobelovca zbog kritike

Radiosarajevo.ba
Berlusconijev izdavač zabranio nobelovca zbog kritike

Izdavačka kuća Einaudi, koja je u vlasništvu italijanskog premijera Silvija Berlusconija, zabranila je izdavanje najnovije knjige portugalskog nobelovca Josea Saramaga, jer se usudio kritikovati premijera, prenio je španski dnevnik El Pais.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1998. godine, 87-godišnji Saramago kritikovao je Berlusconija u svojoj knjizi Bilježnica, zbirci eseja i crtica objavljenih na njegovom blogu u zadnjih šest mjeseci. Italijanski izdavač neće objaviti knjigu jer zbirka sadrži i članak "Berlusconi & Cia“, u kojoj Saramago premijera naziva delinkventom.

"Zaista, u zemlji mafije i camorre čemu se uopće zamarati dokazanom činjenicom da je premijer kriminalac?“, piše Sarmago i nastavlja: „U zemlji u kojoj pravosuđe nikad nije uživalo velik ugled, nije ni važno što premijer uspijeva progurati zakone u vlastitu interesu, kako bi se zaštitio od bilo kojeg pokušaja da bude kažnjen za svoje malverzacije i zlopotrebe ovlasti“.

Italijanski dnevnik objavio je zbog toga intervju sa Saramagom koji je na izravno pitanje smatra li doista Bersluconija kriminalcem, odgovorio kako je Berlusconijev mentalitet mafijaški. U posljednjem tekstu portugalski književnik iznova se osvrće na Berlusconija i parafrazirajući poznatu Ciceronovu rečenicu protiv Katiline poručuje: "Dokle će konačno, Berlusc, zlorabiti strpljivost našu?, Vrata su ti ondje, nestani", i objašnjava da su to vrata zatvora iza kojih bi Bersluconi imao nestati pa "neka bude pravde".

Sarmago je počeo blog pisati u septembru 2008. kao ljubavno pismo Lisabonu, a zatim su slijedila njegova razmišljanja o aktualnostima u međunarodnoj politici, pa se dotaknuo i Baracka Obame i Georgea W. Busha i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja. Izdavačka kuća Einaudi objavila je sve knjige portugalskog nobelovca u Italiji, a knjiga eseja trebala je biti njihov najnoviji doprinos, prenosi u utorak Hina.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije