Berlusconi: Evropskim povjerenicima zabraniti javni govor

Radiosarajevo.ba
Berlusconi: Evropskim povjerenicima zabraniti javni govor

Italijanski premijer odlučio je promijeniti način rada evropskih ustanova, pa je zaprijetio blokadom Evropskoga vijeća, skupa šefova država ili vlada zemalja članica Evropske unije. Zahtijeva da se evropskim povjerenicima i njihovim glasnogovornicima ukine pravo javnoga govora!

"To mora ostati isključivo pravo predsjednika Europske komisije i njegova glasnogovornika. Ukoliko povjerenici i glasnogovornici nastave javno govoriti o bilo kojem pitanju, treba ih smjesta otpustiti! Oni služe italijanskoj opoziciji i svojim joj izjavama daju streljivo", bjesnio je Berlusconi pred novinarima.

Berlusconija su razljutili Dennis Abbott, glasnogovornik potpredsjednika EK Jacquesa Barrota, zaduženoga za područje pravde, slobode i sigurnosti, kao i sam Barrot.

Barrot je od Italije zatražio objašnjenje na kojemu je pravnome temelju donijela odluku o protjerivanju sedamdesetak izbjeglica, zajedno s brodicom na kojoj su uhvaćeni, natrag u Libiju.

Dodao je da "EK naglašava da svako ljudsko biće ima pravo podnijeti zahtjev da mu se prizna položaj izbjeglice i međunarodna zaštita".

Abbott je o tom Barrotovu zahtjevu izvijestio novinare. Na Berlusconijev je ispad odmah skočio čelnik frakcije Socijalista i demokrata u Europskome parlamentu Martin Schulz te je švedsko Predsjedništvo EU i povjerenički kolegij EK pozvao da "trenutačno i osobno uzvrate na ovaj zaprepaštavajući napad na evropske ustanove".

"Berlusconi ne smije ni u snu zamisliti da bi mogao naređivati EU da ne govori ono što misli. U Europi smo već više no jednom bolno iskusili što znači biti ušutkan", dodao je Schulz.

Dok Abbot nastoji smiriti loptu, pa kaže da "EK, kada traži objašnjenja, ne kritizira, nego nastoji pomoći, što može učiniti samo kada dobije sve odnosne podatke", glasnogovornica EK Pia Ahrenkilde Hanssen upozorava da je EK "dužna pružiti novinarima obavijesti, što čini kako propisuje Ugovor o EU".

Bruxelleski portal EU Observer javlja da je to već četvrti takav ispad talijanskoga premijera, ali prvi kojemu su mogli svjedočiti i drugi novinari, osim zaposlenika Berlusconijevih vlastitih medijskih kompanija.

vecernji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije