Benjamin Netanyahu ponovo premijer Izraela

0
Fena
Benjamin Netanyahu ponovo premijer Izraela
Foto: Fena / Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu je još jednom položio zakletvu kao izraelski premijer, vrativši se na vlast na čelu krajnje desne vlade koja je najavila širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali te provođenje drugih politika koje nailaze na kritike u Izraelu i u svijetu, javlja BBC.

Netanyahu, 73-godišnji politički veteran koji je već ranije postao najdugovječniji izraelski premijer, a kojem se sudi zbog navodne korupcije, pokušao je smiriti zabrinutost oko pitanja građanskih prava i buduće diplomatije pod njegovim blokom nacionalističkih i vjerskih stranaka s kojima je osigurao parlamentarnu većinu nakon izbora 1. novembra.

Članovi njegove nove vlade su stranke poput Religijskog cionizma i Jevrejske snage, grupacija koje se protive palestinskoj državnosti i čiji su čelnici doseljenici sa Zapadne obale, u prošlosti, agitirali protiv izraelskog pravosudnog sistema, njegove arapske manjine i prava LGBT osoba.

Kći starice iz Sarajeva traži 'ženu dobre duše' koja joj je spasila majku: "Znam da se zove Lejla"

Kći starice iz Sarajeva traži 'ženu dobre duše' koja joj je spasila majku: "Znam da se zove Lejla"

Benjamin Netanyahu i zvanično postao mandatar za sastavljanje nove vlade Izraela

Benjamin Netanyahu i zvanično postao mandatar za sastavljanje nove vlade Izraela

Netanyahu je više puta obećao da će promovirati toleranciju i težnju miru. U parlamentu je rekao da je njegov glavni prioritet "okončanje izraelsko-arapskog sukoba", uz osujećivanje iranskog nuklearnog programa i jačanje izraelskih vojnih kapaciteta.

Protivnici su mu pritom dobacivali da je "slabić". Oni smatraju da je Netanyahu za osiguravanje novih partnera morao sklopiti skupe dogovore, nakon što su ga centrističke stranke bojkotirale zbog problema s pravosuđem.

Nova vlada osigurala je 63 od mogućih 120 ruku na potvrdnom glasanju u Knessetu, a potom je položila zakletvu.

Palestincima je Netanyahuov izbor kabineta pogoršao ionako sumornu perspektivu, s porastom nasilja i širenjem jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, na teritorijama na kojima se nadaju izgraditi buduću palestinsku državu.

Netanyahuova konzervativna stranka Likud u svojim je smjernicama za vladu rekla da će "promovirati i razvijati naselja" na zemlji na koju "jevrejski narod ima isključivo i nepobitno pravo".

Većina svjetskih sila ta naselja izgrađena na ratom osvojenoj zemlji smatra ilegalnim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije