Belgijski poljoprivrednici u znak protesta prolili tri miliona litara mlijeka

Radiosarajevo.ba
Belgijski poljoprivrednici u znak protesta prolili tri miliona litara mlijeka

Belgijski poljoprivrednici su zbog niskih otkupnih cijena, prolili tri miliona litara mlijeka po poljima u okolici Cineya.

Poljoprivrednici se žale da mlijeko moraju prodavati za cijenu koja je za 50 posto niža od proizvodnih troškova što je mnoge mljekare dovelo na rub propasti. Kako prenosi Associated Press, u prosvjedima sudjeluje oko dvije hiljade poljoprivrednika koji su u Ciney došli s oko 400 traktora i po polju prolili jednodnevnu produkciju mlijeka.

Prosvjednicima su se pridružili i poljoprivrednici iz susjednih Luksemburga, Holandije i Njemačke.

Proizvođači mlijeka su, zbog niskih otkupnih cijena prekinuli dobavu mlijeka lokalnim mljekarama i drugim mljekarsko-prerađivačkim poduzećima.

Poljoprivrednici sad za kilogram mlijeka dobivaju od 18 do 24 centa, a zahtijevaju najmanje 40 centa s kojima bi mogli pokriti sve troškove. Osim toga, od EU traže strože proizvodne kvote i veće državne potpore. Zbog teških uvjeta rada, mnogi će poljoprivrednici morati proglasiti bankrot.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije