Beč gradi naselje sa stanovima za samohrane roditelje

0
Radiosarajevo.ba
Beč gradi naselje sa stanovima za samohrane roditelje
Foto: ARE / Novo naselje u glavnom gradu Austrije

Saradnjom Grada Beča i austrijske agencije za nekretnine ARE-Austrian Real Estate u 3. bečkom okrugu Landstraße do 2026. godine nastaje novo stambeno naselje za samohrane roditelje i mlade.

"Selo u trećem" će na površini od 11 hektara stvoriti novi životni prostor za 4.000 građana. U svojoj ponudi sadrži fleksibilne tlocrte, zajedničke površine i terase.

Uz zelene krovove, fasade i ekološku opskrbu energijom osiguravat će se održiv način života. Polovina novih stambenih prostora bit će izgrađena u sklopu poticajne stanogradnje.

Novo naselje u glavnom gradu Austrije - undefined

Foto: ARE: Novo naselje u glavnom gradu Austrije

Konceptom unutargradske zone bez automobila bit će izgrađeno oko 1.900 stanova.

Planom izgradnje predviđen je i park površine dva hektara kao i veliki izbor trgovina, kafića i restorana u prizemljima. Naselje će raspolagati i dječijim vrtićem i različitim socijalnim ustanovama.

Inovativnim mjerama, poput ozelenjavanja fasada, zaštitom od sunca, boljim strujanjem zraka i snabdijevanjem energijom iz obnovljivih izvora spriječit će se ljetno pregrijavanje stanova i dati značajan doprinos poboljšanju gradske mikroklime.

Svaki stanar moći će koristiti usluge najma automobila i bicikla, a i povezanost sa javnim prevozom bit će dobra. U blizini se nalazi glavni željeznički kolodvor, razne kulturne ustanove, brojne zelene površine poput parka Schweizergarten.

Novo naselje u glavnom gradu Austrije - undefined

Foto: ARE: Novo naselje u glavnom gradu Austrije

Tu se nalazi najveće naselje sa pasivnom gradnjom u Europi sa oko 700 subvencioniranih stanova, izgrađeno 2007. godine i predstavlja vrhunski ekološki podvig.

"Novim urbanim naseljem nastavljamo utirati put ka ekološki održivom stanovanju koje si svako može priuštiti", kaže gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 22,7 miliona eura, a Grad Beč snosi 10,8 miliona troškova. Početak gradnje planiran je krajem 2022. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije