Bavarski izborni test za saveznike Merkel

Radio Slobodna Evropa
Bavarski izborni test za saveznike Merkel
Foto: RSE / Njemačka kancelarka i predsednica Hrišćanske-demokratske unije

Bavarci će u nedelju izaći na državne izbore, a komentatori veruju da će to biti prelomni trenutak za politiku u prosperitetnoj saveznoj državi kao i za ostatak Nemačke.

Svjetski mediji komentarišu predviđanja anketa o velikom padu konzervativne Hrišćansko-socijalne unije (CSU) - sestrinske stranke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angela Merkel - pod čijim je višedecenijskim vođstvom Bavarska postala jedan od najprosperitetnijih saveznih država, kao i o uzrocima koji su doveli do toga.

Saveznici Merkelove pripremaju se za veliki pad

Državni izbori u Bavarskoj koji će biti održani ovog vikenda već godinu dana značajno utiču na njemačku politiku - a rezultat izbora bi mogao izazvati još veću turbulenciju za Vladu kancelarke Angele Merkel, ocjena je The Washington Post.

Ankete upućuju na to da konzervativna bavarska Hrišćansko-socijalna unija, koja je 61 godinu vodila saveznu regiju, ide prema najslabijem rezultatu od 1950. godine. Čini se da gubi svoje birače kako na lijevoj tako i na desnoj strani, uprkos zavidnom prosperitetu i nezaposlenosti koja iznosi samo 2,8 posto.

Iako CSU verovatno neće potpuno izgubiti snagu u Bavarskoj, rezultati koje predviđaju neke od anketa mogli bi biti ponižavajući. Uveliko se spekuliše da bi vođa stranke Horst Seehofer, njemački ministar unutrašnjih poslova, mogao biti istisnut.

S druge strane, krajnje desničarska Alternativa za Njemačku privlači birače koji traže beskompromisnu antimigracionu politiku i „stav“ kojim se afirmiše zakon i red. Oko 9,5 miliona ljudi ima pravo glasa na izborima za državno zakonodavstvo u Minhenu, stoji u tekstu Posta.

Merkel na ključnom testu

CNBC piše da bi rezultati izbora u Bavarskoj mogli značiti loše vijesti za kancelarku Merkel i njenu vladu zasnovanu na podjeljenoj koaliciji.

CDU i CSU su nekada bili odani saveznici, ali javna rasprava o migracionoj politici je u posljednjih nekoliko meseci oštetila partnerstvo i gotovo tokom ljeta dovela do kolapsa koalicije… Zbog toga se glasanje tumači kao referendum o koalicionoj vladi i Merkelovoj.”

CNBC podsjeća i da je Bavarska važno mjesto za glasanje jer je reč o najvećoj i jednoj od najbogatijih država u Nemačkoj.

"Od kada je nova Vlada počela da radi u martu ove godine, njemačka politika je pod uticajem predstojećih regionalnih izbora u Bavarskoj," rekao je ekonomista ING banke Carsten Brzeski i dodao:

“Iako je CSU pokušao da izbore predstavi kao neku vrstu referenduma o stavu Merkelove prema izbjeglicama, neprekidno nagovještavanje i traženje problema u Berlinu, koje je inicirao CSU, potpuno je preokrenulo situaciju . Prema trendu najnovijih istraživanja javnog mnijenja, CSU-ova strategija da se distancira od Merkelove kako bi spriječila porast AfD u Bavarskoj izgleda da je doživjela dvostruki neuspeh”.

U tekstu se ističe i da opadajuća popularnost nije samo zbog gubitka većeg broja glasača zbog krajnje desničarskog AfD-a, napominju analitičare, jer rast Zelene partije pokazuje da region ne mora nužno da se naginje ka desnici.

CSU gubi moć prvi put nakon Drugog svetskog rata?

Ako se rezultati istraživanja poklope sa glasanjem na izborima, oni bi mogli da izazovu seizmički pomak u njemačkoj politici, koja je bila usredsređena na borbu sa desničarskim AfD-om tokom prošle godine, piše The Telegraph.

“Ono što je jasno iz rezulata istraživanja jeste nezadovoljstvo sadašnjom koalicijom Merkelove, dok se socijaldemokratska partija (SPD) takođe suočava sa gubicima. CSU je i dalje favorit da bude prvi u Bavarskoj, ali će morati da pronađe koalicionog partnera ako želi da ostane na vlasti - nešto što je u prošlosti uradio samo jednom…

Brojke pokazuju i da je rivalska koalicija moguća prvi put od 1946. godine - iako bi im bilo potrebno da naprave malo vjerovatni savez četiri stranke koje nemaju ništa zajedničko.”

Telegraf navodi i da su razmirice počele prije glasanja, jer je Markus Söder, regionalni lider CSU, pokušao da krivicu za loše rezultate prikači koalicionoj vladi Merkelove u Berlinu.

"Ovi brojevi su verovatno pod uticajem berlinske politike," rekao je Zeder, i dodao: "Ovi izbori će biti poruka za Berlin. Interni sukobi uvek bole, bez obzira od koga dolaze."

List pojašnjava da, iako ga Zeder nije pomenuo po menu, nije greška da je glavna meta njegovog besa Horst Zahofer, lider CSU i ministar unutrašnjih poslova u vladi Merkelove.

Zašto će Merkelova obraćati pažnju na izbore u Bavarskoj?

Atlantic Council ocenjuje da bi ishod glasanja u Bavarskoj 14. oktobra mogao imati širi uticaj na njemačku politiku i izazove koje populizam predstavlja za glavne partije širom Evrope.

Neki gubici za CSU ovog vikenda mogu da izgledaju kao dobit Zelenih. Zelena partija, koja nije tradicionalno snažna sila u bavarskoj politici, uspela je popuniti vakuum u centru bavarskog političkog spektra koji je ostavio CSU desničarskim preokretom.”

U tekstu se ističe da bez obzira na izborni ishod u nedjelju uveče, partijski stratezi u Minhenu i Berlinu će se suočiti sa teškim putem u ponedeljak ujutru.

Bavaria je na putu da se suoči sa jednim od najfragmentiranijih političkih okruženja u Nemačkoj, pošto sedam stranaka može preći prag od 5 posto i ući u državni parlament. Nakon što CSU javno saopšti da neće sarađivati sa AfD-om, jedini dvostranački koalicioni scenario prema poslednjim anketama je CSU-Zeleni, što je izazov. Činjenica da dva potencijalna partnera ne dolaze isključivo iz suprotnih tradicija na konvencionalnom nemačkom partijskom spektru, već su takođe odabrali suprotne pristupe u suočavanju sa populističkim izazovom, otežaće nalaženje zajedničkih stavova u pregovorima o koaliciji.“

Atlantic Council na kraju zaključuje da bavarska politika ima svoja pravila, ali da kontrast oko pitanja integracije i zakona i reda u Evropu deluje očigledno.

Žrtva vlastitog uspeha

Osim ako se ne desi čudo, Zederova Hrišćanska-socijalna unija, koja već decenijama dominira bavarskom politikom, u nedelju će na državnim izborima preživeti udarac epskih razmjera, smatra Politico.

"Više od svega, bavarska politika je promjenjena zbog zabrinutosti javnog odnosa stranke prema migrantskoj krizi.

Dok je CSU razgovarao o migraciji, njegov savez sa hrišćanskim demokratima Merkelove prisilio ga je na provođenje politike u praksi. To je gurnulo birače koji žele oštriji stav prema migracionoj politici u ruke anti-imigrantske alternative za Nemačku (AfD)".

Politico navodi da najnovija anketa stavlja AfD, koji se po prvi put kandiduje na bavarskim izborima, na čak 14 posto.

"Iza kulisa, veliko pitanje na umu predstavnika CSU-a ove nedjelje nije kako mogu promeniti stvari, nego koliko nisko će pasti na nedjeljnim izborima. Najnovija anketa ukazuje na još mračniji scenario za stranku: po prvi put u više od 60 godina, njihovi protivnici mogu imati dovoljno glasova da formiraju vlast bez njih."

Portal ističe da je još važnija posledica urušavanja CSU-a na ostatak Njemačke.

"Neki optužuju gorko suparništvo između Zedera i Zehofera koje je podijelilo i poremetilo stranku. Drugi ukazuju na frustraciju birača zbog neprestanog svađanja u koaliciji u Berlinu. Drugi pak tvrde da je CSU žrtva vlastitog uspeha."

Ko bi mogli biti pobednici?

Već se tvrdi kako su pravi pobednici Zelena partija, ne zato jer su najbolji, nego zato što se čini kako će njihovi rezultati biti najbolji, piše Local.de. Njihov podrška prema najnovijim anketama od 18 posto pokazuju da su druga najjača sila u Bavarskoj iza CSU-a.

Na predizbornom skupu, lider stranke Zeleni Robert Habeck, zajedno s vodećim kandidatima Katharina Schulze i Ludwig Hartmann, proglasili su državne izbore "istorijskom prilikom za drugačiju politiku". Habek je rekao: "Ovde u Bavarskoj demokratija ponovo pronalazi svoj jezik".

Hoće li Zeleni ući u koalicijske pregovore biće odlučeno na stranačkoj konferenciji 20. oktobra Regensburgu, navodi DPA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije