Barnier: Jedini scenario za Brexit je izlazak bez sporazuma

Fena
Barnier: Jedini scenario za Brexit je izlazak bez sporazuma
Foto: EPA / Radiosarajevo.ba / Barnier: Britanija se mora suočiti sa posljedicama

Velika Britanija je u posljednjim danima učinila sve veću vjerovatnoću da napusti Evropsku uniju bez sporazuma o razlazu, izjavio je danas šef pregovaračkog tima EU za Brexit Michel Barnier.

„Tokom proteklih nekoliko dana, scenarij bez sporazuma postao je sve vjerovatniji, ali se još nadam da ga možemo izbjeći“, izjavio je Barnier i dodao da je EU spremna da prihvati da Britanija ostane u carinskoj uniji s EU, u odnosima nalik onima s Norveškom.

Govoreći na skupu u Briselu, nakon što je jučer britanski parlament odbacio alternative sporazumu o Brexitu premijerke Therese May, Barnier je kazao da će Britanija  sada imati tri izbora prije datuma odlaska, 12. aprila.

„Britanija bi trebala nagovijestiti kako da se krene naprijed ili bi trebala predstaviti plan. Sada više nego ikada“ kazao je Barnier.

On je izjavio da Britanija još može prihvatiti sporazum koji je dogovorila May, ponavljajući da je to "jedini put" za Britaniju da napusti blok na primjeren način.

„Ostale opcije su najštetniji Brexit bez sporazuma, ili duga odgoda napuštanja bloka“, kazao je Barnier te dodao da će podijeljeni britanski parlament snositi odgovornost za to.  

Barnier je izjavio da će duga odgoda Brexita značiti da će Ujedinjeno Kraljevstvo učestvovati u evropskim izborima u maju i da će London imenovati svoje kandidate za Evropsku komisiju.

Francuki političar istaknuo je da Brexit nema dodatnu vrijednost i da je 27 zemalja koje ostaju u bloku spremno za nagli rastanak s Britanijom.

„Ukoliko ste spremni za opciju bez sporazuma, to ne znači da će razlaz biti bezbolan. Bit će prekida i problema. Biti spreman znači da EU može da se nosi sa svim nepredvidivim posljedicama“, izjavio je Barnier.

Čelnici EU, među kojima je i May, sastaju se u Bruxellesu 10. aprila kako bi odlučili o narednim koracima, prenosi agencija Reuters.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije