Barack Obama: Bez iranskog nuklearnog sporazuma izbit će novi rat na Bliskom istoku

Radiosarajevo.ba
Barack Obama: Bez iranskog nuklearnog sporazuma izbit će novi rat na Bliskom istoku

Američki predsjednik Barack Obama upozorio je u srijedu da će bez iranskog nuklearnog sporazuma izbiti novi rat na Bliskom istoku. Kazao je da oni koji su glasali za rat u Iraku sada pozivaju protiv diplomatije s Iranom. 

"Mnogi od ljudi koji su glasali za rat u Iraku sada pripremaju argumentaciju protiv iranskog sporazuma", izjavio je američki predsjednik. 

Današnje obraćanje uslijedilo je samo dan nakon što je čelnik senatske većine Mitch McConnell objavio da će Senat u septembru raspravljati o iranskom nuklearnom sporazumu nakon petosedmičnog ljetnog odmora. 

Na osnovu zakonodavstva usvojenog u ovoj godini, Senat može usvojiti rezoluciju podrške, odbacivanja sporazuma, ili ne učiniti ništa.  

Brojni Republikanci tvrde da ne podržavaju sporazum, među kojima je i čelnik Zastupničkog doma John Boehner. U međuvremenu, većina Demokrata u Senatu otišla je na ljetni odmor bez javnog stava o sporazumu. 

McConnell je upozorio Demokrate da ne blokiraju glasanje

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije