Bangkok: Bačene bombe na demonstrante

Radiosarajevo.ba
Bangkok: Bačene bombe na demonstrante

Na demonstrante koji marširaju prijestonicom Tajlanda bačena je bomba. Povrijeđeno je preko 20 osoba, saopšteno je iz hitne službe Bangkoka, javlja agencija AP.

CNN, međutim, prenosi da su na njih bačene dvije eksplozivne naprave i da je preko 28 ljudi u bolnici, prenosi Fena.

Lider demonstranata koji traže hitnu ostavku premijerke Jingluk Šinavatre i odlaganje izbora zakazanih za februar, Sutep Taugsuban bio je među demonstrantima, ali nije povrijeđen, kazao je portparol demonstranata Akanat Prompan.

Podsjetimo, glavni grad Tajlanda već nedjeljama je blokran od demonstranata koji ne odustaju od zahtjeva da premijerka Jingluk Šinavatre podnese ostavku, kao i da se otkažu izbori zakazani za početak fenruara, jer vjeruju da bi oni samo vratili njene političke saveznike na vlast ukoliko se prvo ne sprovedu reforme.

Demonstranti traže i formiranje "narodnog vijeća" koje će nadzirati sprovođenje reformi do novih izbora koji bi, prema njihovom planu, trebalo da budu održani za oko godinu dana do 18 mjeseci.

Oni su zaprijetili da će držati grad u blokadi sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi, a, prema prethodnim najavama, to bi moglo da potraje i do 20 dana.

Opozicija je najavila da će održavati proteste širom grada, sprječavati vladine službenike da dođu do radnih mjesta, ukinuti struju i vodu vladinim ustanovama, a "tvrda linija" prijeti i da će blokirati rad berze u Bangkoku i službe za kontrolu aviosaobraćaja.

Policija je saopštila da je 12 bolnica, 28 hotela, 24 škole i pet vatrogasnih stanica trenutno pogođeno blokadom, prenosi B92.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije