Ban Ki-moon pozvao Izrael na prekid bespravne gradnje

Radiosarajevo.ba
Ban Ki-moon pozvao Izrael na prekid bespravne gradnje

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon, izjavio je u New Yorku da odluka Izraela o izgradnji stambenih objekata na teritoriji Zapadne obale i istočnog Jerusalema, "ubija nadu za mir na Bliskom istoku", prenosi agencija Anadolija.

"Pozivam Izrael da se vrati sa opasnog puta na kojem se nalazi", rekao je Ban.

Generalni sekretar UN-a, govoreći na konferenciji za novinare o događanjima u 2012. godini, dotakao se i bliskoistočnog mirovnog procesa. Tom prilikom je podjsetio da je UN uložio veliki trud kako bi došlo do prekida vatre između Izraela i Palestine.
 
"Mirovni proces na Bliskom istoku duboko je zamrznut i sve je više polarizacije na obje strane. Izrael i Palestina nakon sporazuma iz Osla nikada nisu bile ovoliko daleko od rješenja", kazao je Ban.

Istaknuvši da nova odluka o izgradnji stambenih objekata na palestinskoj teritoriji ugrožava i primirje između dviju zemalja Ban je dodao da "ova odluka prijeti i naporima za uspostavu palestinske države".

"Pozivam Izrael da se vrati sa ovog opasnog puta, jer ova situacija zaista umanjuje mogućnosti za dijalog koji će Izraelu i Palestini donijeti mirnu budućnost. Potrebno je vratiti se pregovorima o porcesu pomirenja prije nego bude kasno", naglasio je generalni sekretar UN-a.

On je podsjetio da je i tokom proteklog perioda više puta osudio bespravnu gradnju Izraela, te podvukao da ovakvi poduhvati predstavljuju kršenje međunarodnog prava. Ban je rekao da u periodu kada je uspostavljeno primirje strane ne smiju praviti provokativne korake, te da mirovni proces na Bliskom istoku mora biti nastavljen.

Ban je tokom svog izlaganja na konferenciji za novinare govorio i o posljednjim dešavanjima u Siriji, te izrazio duboku zabrinutost zbog povećanja sektaških sukoba i sve većom naklonjenošću vojnim rješenjima.

"Još uvjek ne vidim ni jedan znak koji bi mogao nagovijestiti prestanak nasilja i početak političkog dijaloga u Siriji. Nadam se da će čitava svjetska javnost djelovati kao jedno kako bi prestalo nasilje u ovoj zemlji. Jedina nada za prestanak ove krize jeste da Vijeće sigurnosti i međunarodna zajednica zajedno priđu problemu" rekao je Ban.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa mogućom upotrebom hemijskg oružja u Siriji, Ban je rekao da je sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu poslao dva upozorenja "da se ni u kom slučaju ne smije koristiti hemijsko oružje".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije