Balkanski obračun u Berlinu: Njemačka na nogama, ostavljen poznati mafijaški potpis

Radiosarajevo.ba
Balkanski obračun u Berlinu: Njemačka na nogama, ostavljen poznati mafijaški potpis
Foto: Profimedia / Ilustracija

Mafijaški obračuni u Njemačkoj uznemirili su javnost, a jedan od ubijenih je i Crnogorac, piše Blic.

Kako pišu njemački mediji, riječ je o doušniku Savezne kancelarije kriminalističke policije Njemačke. Zbog toga je policija i preuzela istragu, a špekulira se da je zapravo riječ o crnogorskom mafijašu, pripadniku jednog tamošnjeg klana.

Kako piše Blic, otkada kada je Forstu u pokrajini Brandenburg došlo do dvostrukog ubsitva i ranjavanja crnogorskih i srbijanskih državljana, u medijima su se pojavile mnogobrojne teorije o tome što bi mogao biti motiv ubistva.

Pretpostavljalo se da je riječ o nastavku rata crnogorskih kriminalnih grupa koje su već godinama u sukobima. Prema teorijama, meta napada je zapravo bio ranjeni Miloš Vesković i to zbog osvete za ubistvo Blaža Đurovića te da je posrijedi trgovina narkoticima i prevlast na njemačkom tržištu.

Međutim, nemački portal Märkische Allgemeine Zeitung iznio je novu tvrdnju pozivajući se na neimenovane izvore, da je jedan od ubijenih bio doušnik kriminalističke policije u Njemačkoj.

Ubijeni Darko Mijović je prije petnaestak dana stigao u Njemačku i pretpostavlja se da bi to zapravo mogao biti Nikola Jovanović zvani Debeli. No, ta informacija nije službeno potvrđena nego je bazirana na pretpostavkama.

Darko Mijovic - undefined

Foto: Blic.rs: Darko Mijovic

Na tu tezu navodno ukazuju brojne stvari poput primjerice toga da se na "listi za odstrijel" jedne kriminalne grupe nalazi njegovo ime kao i skrivanje u napuštenoj kući. Prema ovoj tezi, razlog za ubsitvo upravo je Jovanovićevo ime na spomenutoj listi. Prema podacima policije, ubijeni i ranjeni su još otprije poznata lica i bliski su sa škaljarskim klanom.

Njemačka policija pronašla je nekoliko komada oružja u šumi nedaleko mjesta ubojstva.

Blic je prenio da je riječ o oružju s prigušivačima. Drugi detalji nisu objavljeni.

Inače, ovakav sistem je prepoznatljiv potpis u obračunu crnogorskih klanova koji su u sukobu od kraja 2014. Njihov sukob prelio se i na druge europske države. Nakon ubsitva ili pokušaja ubsitva, kako bi se prikrili tragovi, automobil i oružje korišteno u napadu uvijek budu zapaljeni.

Blic podsjeća da su u krvavom piru ubijeni Nikola Jovanović i Darko Mijović, od ranije poznati crnogorskoj policiji i javnosti. Ranjeni su Miloš Vesković i Miloš Pavićević. Mediji su ih označili kao pripadnike škaljarskog klana, odnosno ogranku kojim rukovodi Alan Kožar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije