Bakir Izetbegović među zvanicama na svečanoj večeri kod Emmanuela Macrona

Radiosarajevo.ba
Bakir Izetbegović među zvanicama na svečanoj večeri kod Emmanuela Macrona
Foto: AA / Macron organizovao večeru za svjetske lidere

Povodom stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata, sinoć je u Parizu francuski predsjednik Emmanuel Macron organizovao večeru za svjetske lidere, kojoj je, između ostalih, prisustvovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Otvoren put fašizmu: 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata

U Sarajevu obilježavanje stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata

Posljednji poginuli u I svjetskom ratu koji je stradao 1 minutu prije mira

Zajednička večera svjetskih lidera je organizirana uoči današnjeg obilježavanja 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata.

Erdogan, Trump, Vučić...

Među brojnim liderima na večeru su stigli turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i američki predsjednik Donalda Trumpa, koji su se srdačno pozdravili i kratko razgovarali. Predsjedavajući članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je razgovarao sa turski predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom tokom skupa, s domaćinom Macronom ali i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na večeru u poznatom pariškom muzeju D'Orsay stigli su, između ostalih, i Angela Merkel, kancelarka Njemačke, a iz regiona, osim Izetbegovića, prisutni su bili još hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i srbijanski lider Aleksandar Vučić.

Svjetski lideri okupit će se danas u Parizu na svjetskom obilježavanju 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata u vrijeme rastućeg nacionalizma i diplomatskih tenzija.

Oko 70 lidera, uključujući predsjednike Sjedinjenih Američkih Država i Rusije Donald Trump i Vladimir Putin, obilježit će stogodišnjicu u francuskoj prijestonici.

Svečanostima na Novom Zelandu i Australiji obilježen je početak spomena, a odata su priznanja za više od 80.000 vojnika i žena koji su dali svoje živote u Velikom ratu.

"Za naše sutrašnje dane dali su ih danas", rekao je australijski premijer Scott Morrison na ceremoniji nacionalne ceremonije u Kanberi.

Pariška komemoracija, na Grobnici nepoznatog vojnika ispod Trijumfalne kapije, bit će upozorenje na savremenu opasnost od nacionalizma.

"Ovaj dan nije samo sjećanje, već bi trebao da bude poziv na akciju", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu nakon posjete istočnoj Francuskoj.

Svečanost u Londonu

Merkelova će zajedno s generalnim sekretarom UN-a Antonio Guterresom otvoriti konferenciju pod nazivom Pariški mirovni forum koji će se održati nakon memorijalnog servisa na Champs-Elysees u nedjelju ujutru.

Zamišljen od strane francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, Forum ima za cilj da istakne važnost međunarodnih institucija u rješavanju konflikata, izbjegavanja ratova i širenja prosperiteta.

Britanski premijer Theresa May i kraljica Elizabeta prisustvovat će posebnom događaju u Londonu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije