Bajramske pripreme sirijskih izbjeglica u kampovima u Turskoj

Anadolija
Bajramske pripreme sirijskih izbjeglica u kampovima u Turskoj
Sirijske izbjeglice koje su spas iz ratom zahvaćene zemlje pronašle u Turskoj tuguju za rodnom zemljom, ali se ujedno i pripremaju za predstojeći Ramazanski bajram.

Kako većina muslimana čisti kuće tako i sirijske porodice čiste šatore i kontejnere u kojima borave u izbjegličkim kampovima u Kilisu i Sanliurfi. Tužni su jer Bajram ne dočekuju u svojim kućama u Siriji, ali na sve moguće načine pokušavaju da stvore koliko - toliko normalne uslove kako bi ovaj vjerski praznik proveli u sreći i blagostanju i u nekoj mjeri na isti način na koji su ga provodili prije šest godina.

U toku su i pripreme tradicionalnih jela. U izbjegličkom kampu u Kilisu trenutno boravi oko 14.000 sirijskih izbjeglica. Unatoč teškim uslovima i nesreći koja ih je zadesila raduju se Bajramu.

Čiste se kontejneri ali i kupuju potrebne namirnice iz prodavnica koje se nalaze u kampu. Očistili su i džamiju u kampu u kojoj se i danas mole da sljedeći Bajram provedu u svojim kućama u Siriji. 

Seyfettin Cimen jedan je od odgovornih osoba koji se brinu za izbjeglice u kampu. 

"Izbjeglice u kampu za Bajram se pripremaju kao i kod svojih kuća. Pokušavaju da rade sve ono što su radili i u ranijim godinama u svojim domovima u Siriji. Mi smo tokom ramazana različitim aktivnostima pokušali da im olakšamo boravak izvan njihovih kuća. Napravili smo i ljetno kino. Onima koji su u lošoj ekonomskoj situaciji smo obezbijedili dodatnu pomoć. Za Bajram ćemo imati i goste izvana i dočekat ćemo ih", ispričao je Cimen. 

Sirijka Fatma Alabdo kazala je da se za Bajram priprema kao i kod svoje kuće. Željela je, istakla je, dočekati Bajram na isti način na koji su to radili i u rodnoj Siriji. Očistili su kontejner u kojem trenutno žive, pripremili bajramske poslastice ali i bili u kupovini sa djecom. 

Sirijac Abdurrahman Casim je u Kilis došao sa suprugom i djecom. Dočekani su, kako je kazao, jako dobro. Zahvalio se vlasti Turske na tome. 

"Oko dvije godine smo ovdje. Dvije godine ramazan i bajrame provodimo ovdje. Sve smo ostavili u Siriji. Došli smo bez ičega. Međutim, nedostaje nam domovina. Nadam se da je ovo posljednji Bajram koji provodimo u izbjeglištvu", poručio je Casim. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije