Baerbock: Ako bude trebalo, branićemo svaki centimetar NATO teritorija

0
Radiosarajevo.ba
Baerbock: Ako bude trebalo, branićemo svaki centimetar NATO teritorija
Foto: EPA-EFE / Annalena Baerbock

Annalena Baerbock otputovala je u trodnevnu posjetu Latviji, Estoniji i Litvaniji.

"U slučaju nužde branićemo svaki kvadratni centimetar zajedničkog savezničkog teritorija", poručila je Baerbock prije odlaska na putovanje.

"Spremni smo se još više angažovati kako bismo osigurali sigurnost naših partnera", izjavila je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock prije polaska na trodnevno putovanje u baltičke države Latviju, Estoniju i Litvaniju.

Tužilaštvo BiH traži pritvor za 18 uhapšenih u akciji Black Tie 2 i mjere zabrane za pet osoba

Tužilaštvo BiH traži pritvor za 18 uhapšenih u akciji Black Tie 2 i mjere zabrane za pet osoba

Baerbock nije navela nikakve detalje, ali je naglasila: "U slučaju nužde branićemo svaki kvadratni centimetar zajedničkog NATO teritorija". Bundeswehr, kako je rekla, u Litvaniji već ima vodeću ulogu u okviru prisustva NATO-a u toj zemlj

"Njemačka ima u vidu novu realnost"

Baerbock se u latvijskoj prijestonici Rigi namjerava sastati s kolegom Edgarsom Rinkevicsom. Planiran je i sastanak sa premijerom Krisjanisom Karinsom, piše DW.

Njemačka ministrica u popodnevnim satima planira učestvovati u razgovorima sa tri baltička ministra vanjskih poslova, na kome će pored Rinkevicsa, biti i Eva-Marija Liimets (Estonija) i Gabrielius Landsbergis (Litvanija).

Ona svojim putovanjem namjerava jasno staviti do znanja da, kako je rekla: "Njemačka ima u vidu novu realnost, sa svim njenim posljedicama."

"Njemačka vlada odlučno podržava Ukrajinu u njenoj borbi za opstanak, oružjem, finansijskom pomoći i drugim oštrim sankcijama protiv baze moći ruskog predsjednika Vladimira Putina", istakla je Baerbock.

Osim toga, kako je još rekla, time se jača sopstvena odbrambena sposobnost i daje doprinos novom sigurnosnom poretku u Evropi. "U tome se naši partneri mogu osloniti na Njemačku", naglasila je njemačka ministrica.

Dugogodišnja zabrinutost Baltika

O odbrambenim sposobnostima Njemačka može mnogo toga naučiti od Latvije, Estonije i Litvanije, pojasnila je ona. Baltičke države godinama ulažu u energetsku sigurnost, IT infrastrukturu, osposobljabanje medija za krizne situacije te u odbrambene sposobnosti.

U baltičkim državama ljudi već godinama intenzivno i sa zabrinutošću gledaju na Rusiju, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova i naglasila: "Njihova iskustva i spoznaje želim pažljivo saslušati".

Ona je istovremeno optužila Putina da nema obzira prema ljudskim životima ili međunarodnom pravu, kao ni prema životima i razvojnim šansama sopstvenog naroda.

"On je time potpuno srušio i velike dijelove evropske sigurnosne arhitekture na koju smo računali proteklih nekoliko decenija i koja je također bila garancija sigurnosti, posebno za naše istočnoevropske prijatelje."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije