Bacač cipele na Busha pušten iz zatvora (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Bacač cipele na Busha pušten iz zatvora (VIDEO)

Irački novinar poznat i kao bacač cipele na bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha, pušten je iz zatvora, javljaju svjetski mediji.

Muntadhar al-Zeidi trebao je biti oslobođen jučer, kad su se ispred zatvora u Bagdadu okupili novinari i njegova rodbina. Puštanje je bilo odgođeno zbog papirologije, stoga je velika zabava dobrodošlice otkazana.

Njegov brat kaže kako će odmah nakon puštanja kontroverzni novinar otići u Grčku na liječničke preglede, jer se boji za svoje zdravlje i sigurnost.

Muntadhar je osuđen na tri godine zatvora zbog napada na stranog državnika, ali je zbog dobrog vladanja pušten ranije. Njegov poslodavac, Baagdadia TV tvrdi kako ga posao čeka i ne namjeravaju mu dati otkaz.
 
http://www.youtube.com/watch?v=mVq5A_E2BOk



Al-Zaidi: "Mučili su me najgorim mogućim metodama"

Irački novinar Mountazer al-Zaidi, koji je postao poznat nakon što je bacio cipele na bivšeg američkog predsjednika Busha u decembru 2008., izjavio je da su ga mučili u zatvoru te traži isprike od iračkog premijera.

"U trenutku kada premijer Nuri Al-Maliki izjavljuje na televizijskim kanalima da ne može spavati dok ne bude siguran u moju sudbinu, mogu mu poručiti da su me mučili u zatvoru najgorim mogućim metodama, počev od elektro šokova, udarcima električnim kablovima i metalnim šipkama", kazao je ovaj novinar odmah nakon oslobađanja, javio je AFP.

On je u utorak održao konferenciji za štampu u prostorijama televizijskog kanala Al-Baghdadia, njegovog bivšeg poslodavca.

"Ostavili su me vezanog na neko mjesto koje nije bilo zaštićeno od hladnoće, tada su tamničari provodili metodu simuliranja utapanjem, tehnika koju je američka CIA-e koristila nad osumnjičenim teroristima nakon 11. septembra. Tražim od premijera Nurija al-Malikija da mi se ispriča zato što je skrivao istinu", rekao je novinar Mountazer al-Zaidion.

On je naveo da je prethodnih godina putovao sam Irakom i da je vidio patnje žrtava i siromašnih ljudi.

"Bilo me stid. Obećao sam sebi da ću osvetiti te žrtve, prilika mi se ukazala i nisam je propustio", objasnio je on.

"Po meni, bio je to dobar odgovor, ono što sam želio uraditi bacajući cipele u lice kriminalca Busha, bilo je da izrazim svoj gnjev zbog njegovih laži i okupacije moje zemlje", naglasio je oslobođeni irački novinar.


http://www.youtube.com/watch?v=_xvahcU7JR4&feature=fvsr


"Sada sam slobodan, ali moja zemlja okupirana je još uvijek. Nisam heroj, ali imam svoj način gledanja na te stvari i svoje mišljenje", naglasio je on, rekavši da je "ponižen gledajući kako moja zemlja pati, Bagdad gori a moj narod ubijaju".

Ne isključujuči u cijelosti da nastavi svoj posao novinara iračke televizije, on je kazao da će se posvetiti i humanitarnom radu i pomagati žrtvama rata, renosi Fena.
 
index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije