Azija: Potresi i tajfuni odnijeli pedeset života

Radiosarajevo.ba
Azija: Potresi i tajfuni odnijeli pedeset života

Potres jačine 6,5 stepeni po Richteru zadesio je u utorak ujutro središte Japana, ubio jednu i ranio šezdesetak osoba i izazvao mali cunami.

Prema Američkom geološkom institutu potres se zbio u ponedjeljak prije ponoći po srednjoevropskom vremenu, a u 5 sati ujutro po mjesnom vremenu u Tihom okeanu na dubini od 26,8 km i 30 km od obale Shizuoke.

Potres se osjetio u Tokiju, 170 km sjevernije.

Najmanje 65 osoba je ranjeno, uglavnom pri padu predmeta, a tri osobe su kritično, rekli su dužnosnici priobalnih gradova.

Dva reaktora nuklearne centrale Hamaoka hitno su zaustavljena, navela je tvrtka Chubu Electric Power.

Petina najjačih potresa u svijetu svake godine pogađa Japan.


Više od 50 osoba izgubilo život u tajfunima koji su pogodili Japan, Filipine, Tajvan i Kinu




Više od 50 osoba izgubilo je život u tajfunima koji su pogodili Japan, Filipine, Tajvan i Kinu.

Tajfun Etau usmrtio je 13 osoba u Japanu, 500 kilometara zapadno od Tokija, Više od 2.000 osoba evakuirano je s tog područja. Oko 500 kuća je poplavljeno.

Tajfun Mora-Kot je prije tri dana zahvatio Filipine, a zatim tijekom vikenda Tajvan i Kinu. Odnio je 22 života na Filipinima, 15 na Tajvanu a broj mrtvih u Kini raste iz sata u sat . Mnogi ljudi proglašeni su nestalima. Strahuje se da bi u odronima zemlje i blata, koje su prouzročile obilne kiše, moglo biti zarobljeno do 600 seljaka na jugu Tajvana. S jugoistoka Kine prije udara tajfuna evakuirano je gotovo milijun osoba.

Osim oluja sinoć su zemljotresi pogodili Indiju te Japan. Snažan zemljotres pogodio je centralni i istočni Japan, uključujući prestonicu Tokio.

Željeznički saobraćaj je prekinut i deo jedne nuklearke je zatvoren.

rtvfbih.ba/fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije