Avion koji je u smrt odveo 20 osoba proslavljen u legendarnom ratnom filmu

J. M.
Avion koji je u smrt odveo 20 osoba proslavljen u legendarnom ratnom filmu
Printscreen / Scena iz filma "U orlovom gnijezdu"
U subotu predvečer, malo prije 17 sati, u švicarskim Alpama, u podnožju Piz Segnas, srušio se avion kompanije JU-Air.

Srušena letjelica je Junkers JU-52, njemački tromotorac napravljen 1939. godine.

Policija je saopćila da nije bilo preživjelih: Sva mjesta na letu bila su rezervirana, što znači da je 20 ljudi stradalo prilikom pada – trojica članova posade i 17 putnika. 

Avion poletio iz Ticina, na jugu Švicarske, i trebalo je da sleti na vojni aerodrom kod Züricha. Očevici iz jednog planinarskog doma rekli su da je avion napravio iznenadni zaokret prije pada.

Kompanija JU-Air ima četiri aviona tipa Junkers, a letjelicama upravljaju bivši vojni i profesionalni piloti. Zanimljivo da je oboreni avion imao slavnu filmsku karijeru.

Srušena letjelica proslavljena je prvi put prije tačno 50 godina u holivudskom ratnom spektaklu "U orlovom gnijezdu", kada pomaže savezničkim komandosima u interpretaciji Richarda Burtona i Clinta Eastwooda da pobjegnu nakon uspješne akcije u Alpama.

Drugi put je Junkers JU-52 registarske oznake HB-HOT "glumio" u filmu "Operacija Valkyrie", u kojem Tom Cruise tumači Clausa von Stauffenbera u pokušaju atentata na Hitlera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije