Avion Air Francea primio dojavu o bombi prije leta

Radiosarajevo.ba
Avion Air Francea primio dojavu o bombi prije leta

Samo nekoliko dana uoči pada Airbusa A330 Air Francea, francuska avio kompanija zaprimila je dojavu o eskplozivnoj napravi u avionu, tvrde brazilski mediji

Avion je 27. maja pregledan te je, nakon što bomba nije pronađena, sa dva sata zakašnjenja i poletio, no u kontekstu tragedije u kojoj je po svemu sudeći poginulo svih 228 putnika i članova posade Airbusa A330, pojavila su se nagađanja da bi ova tragedija mogla biti posljedica terorističkog čina.

Odgovorni za sada ne potvrđuju, ali ni ne odbacuju tu mogućnost te se još uvijek traga za crnom kutijom koja bi, ukoliko bude pronađena, trebala rasvjetliti posljednje sekunde prije no što se zrakoplov srušio u Atlantski ocean.

U srijedu je i službeno otvorena istraga o nesreći, a ustanova zadužena za njenu provedbu dvoumi se da će uspjeti pronaći crne kutije te prvo izvješće očekuje krajem lipnja.

"Ne možemo isključiti mogućnost da crne kutije i ne budu pronađene," rekao je ravnatelj Ureda za istrage i analizu (BEA), Paul Louis Arslanian na konferenciji za štampu u Le Bourgeu blizu Pariza.

Crne kutije vjerojatno su na 'dubokom i stjenovitom' predjelu Atlantskog okeana i 'nema mjesta velikom optimizmu' da će se pronaći, rekao je Arslanian, javlja AFP.

Nacionalna žalost u Francuskoj počet će kasnije u srijedu misom za poginule u katedrali Notre Dame u Parizu, a prisustvovat će joj i predsjednik Nicolas Sarkozy, javlja agencija dpa.

Glavni vojni štab u Parizu ocijenio je u srijedu da više nema mjesta sumnji o porijeklu krhotina pronađenih u Atlantiku, koji doista pripadaju Airbusu A330 Air Francea, iako je nužna još i službena potvrda.

"Iako je još potrebna službena potvrda nakon što se napravi tehnička analiza, nema mjesta sumnji," ocijenio je kapetan Christophe Prazuk iz glavnog stožera.

Francuski ophodni zrakoplov Atlantique 2 nadlijetao je zadnjih sati zonu gdje je brazilsko zrakoplovstvo otkrilo u utorak krhotine A330 Air Francea, nestalog s 228 osoba.

U utorak navečer brazilski ministar odbrane Nelson Jobim kazao je da 'nema nikakve sumnje' da se radi o krhotinama Airbusa A330. Za srijedu je predviđeno još letova među kojima let francuskog Awacsa koji bi trebao napraviti 'kartografiju' krhotina u pokušaju određivanja mjesta nesreće i skupljanja crnih kutija, istaknuo je zapovjednik Prazuck.

Avioni brazilskog vojne avijacije našli su u utorak na pet kilometara dugom potezu u Atlantskom oceanu ostatke zrakoplova što potvrđuje da se Airbus Air France s 228 putnika i članova posade srušio u more.

Jobim je rekao da otkriće »potvrđuje da se avion srušio u tom području«, nekoliko stotina kilometara od brazilskog arhipelaga Fernando de Noronha.

Brazilski ministar je rekao da među ostacima ima metalnih i nemetalnih dijelova ali ih nije detaljnije opisao. Nisu uočena tijela stradalih no vjeruje su da su svi u zrakoplovu poginuli.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije