Austrijanci danas biraju novog predsjednika

Anadolija
Austrijanci danas biraju novog predsjednika
U Austriji se danas održava drugi krug predsjedničkih izbora na kojima birači biraju između kandidata radikalne desnica Norberta Hofera i nezavisnog kandidata Alexandera Van Der Bellena.

Pravo glasa u Austriji ima ukupno 6.384.331 registrirani birač, a preliminarni rezultati se očekuju večeras, nekoliko sati nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Kandidat radikalno desničarske Slobodarske partije (FPO) Hofer ostvario je iznenađujuće uvjerljivu pobjedu u prvom krugu predjedničkih izbora koji su u Austriji održani 24. aprila ove godine. On je kao kandidat krajnje desnice, antimigrantske i euroskeptične političke opcije u toj zemlji osvojio 35 posto glasova.

U drugom krugu predsjedničkih izbora danas mu je oponent Van Der Bellen, nezavisni kandidat kojeg podržava Partija zelenih, ali i austrijska ljevica čiji kandidati su eliminisani u prvom krugu. On je u prvom krugu osvojio 21 posto glasova, a analitičari danas očekuju izjednačenu borbu i daju blagu prednost Hoferu.

Važnost današnjih izbora leži u činjenici da bi prvi put nakon Drugog svjetskog rata u fotelju predsjednika Austrije mogao sjesti radikalni desničar i euroskeptik.

Funkcija predsjednika Austrije jeste protokolarnog i reprezentativnog karaktera, ali predsjednik te zemlje je ujedno i vrhovni komandant oružanih snaga i u vanrednim okolnostima može raspustiti vladu i parlament.

Na političkoj sceni u Austriji već decenijama glavnu riječ vodi ljevica, a i aktuelnu vladu te zemlje čini koalicija Socijaldemokratske partije (SPO) i manjeg koalicionog partnera Narodnjačke partije (OVP).

Progres radikalne desnice na političkoj sceni u Austriji nastavak je sličnog trenda u Francuskoj, Njemačkoj i drugim zemljama Evropske unije koja je suočena s nizom problema, od kojih prednjači migrantska kriza.

Upravo pitanje rješavanja migrantske i izbjegličke krize se smatra glavnim uzrokom rasta popularnosti krajnje desnice koja zastupa euroskeptičnu i antimigrantsku politiku.

Kriza unutar austrijske koalicione vlade početkom mjeseca rezultirala je ostavkom bivšeg premijera i predsjednika SPO-a Wernera Faymana, a na njegovo mjesto izabran je Christian Kern.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije