Austrija: U Hitlerovoj rodnoj kući policajci će imati obuku o ljudskim pravima

0
AA
Austrija: U Hitlerovoj rodnoj kući policajci će imati obuku o ljudskim pravima
Foto: EPA / Rodna kuća Adolfa Hitlera

Nakon što je odlukom iz 2019. godine rodna kuća Adolfa Hitlera u Austriji pretvorena u policijsku stanicu, najavljeno je da će u toj kući biti držana obuka snaga sigurnosti u području ljudskih prava.

Historičar Oliver Rathkolb, član komisije koja je osnovana kako bi spriječila da zgrada poznata kao "Hitlerova kuća", odnosno rodna kuća nacističkog vođe u Braunau am Innu, postane česta destinacija nacističkih simpatizera i kako bi se osiguralo njeno ponovno korištenje, održao je konferenciju za novinare.

Rathkolb je rekao da je u ispitivanjima javnog mnijenja, o sudbini kuće u kojoj je Hitler rođen, 53 posto javnosti reklo da je treba pretvoriti u antinacističku instituciju, a 23 posto da se zgrada treba srušiti. Rathkolb je naveo da se kuća ne može srušiti zbog zakonske regulative.

Objavljena snimka: Ovo je prvi iskaz atentatora, odgovorio na pitanje zbog čega je pucao na Ficu

Objavljena snimka: Ovo je prvi iskaz atentatora, odgovorio na pitanje zbog čega je pucao na Ficu

Napominjući da će kuća, koja će se od 2026. godine koristiti kao policijska stanica, služiti u dvije svrhe, Rathkolb je rekao:

"Policija pokrajine Gornja Austrija ovdje će ovdje u budućnosti dobivati ​​obuku u području ljudskih prava. U isto vrijeme, bit će otvorena za korištenje kao centar za obuku svih policijskih snaga u zemlji."

Kuća u kojoj je 1889. rođen nacistički vođa Adolf Hitler u gradu Braunau am Innu, u pokrajini Gornja Austrija, izazvala je ozbiljne polemike u zemlji.

U novembru 2019. godine odlučeno je da se Hitlerova rodna kuća preuredi u policijsku stanicu, a u tom je okviru širom Europe održan tender za projekte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije