Austrija nakon nevremena: Gradovi zatrpani muljem i blatom...

1
Radiosarajevo.ba
Austrija nakon nevremena: Gradovi zatrpani muljem i blatom...
Foto: Salzburger Nachrichten / Hallein nakon poplava

Snažno nevrijeme koje je poharalo Njemačku nije zaobišlo ni susjednu Austriju. Mnogi gradovi u okolini drugog po veličini austrijskog grada Salzburga oborili su rekorde padavina u svega nekoliko dana.

U saveznoj pokrajini Salzburg, mjesto Hallein pretvoreno je u bujnu blatnjavu rijeku zahvaljujući izlijevanju Kothbacha koji je poplavio stari grad, piše Salzburger Nachrichten.

Austrijski mediji javljaju kako je diljem zemlje već bilo preko 1.000 akcija spašavana koje su izveli lokalni vatrogasci. Situacija u mjestima Pinzgau i Mittersillu je napeta jer je nivo rijeke Salzacha naglo porastao.

Mediji prenose da je dvoje ljudi umrlo u okrugu Berchtesgadner.

Najavljena jaka kišna fronta nanijela je ozbiljnu štetu u Salzburgu, a mjesto Hallein posebno je pogođeno.

Nakon što su ogromne količine vode iz rijeke Kothbacha poplavile grad Hallein u subotu navečer, hitne službe i stanovnici su u nedjelju već bili zauzeti čišćenjem grada.

Rijeka Kothbach se povukla u korito, ali je na ulicama keltskog grada ostavila blato i pustoš. Kako pišu austrijski mediji, u uskim ulicama voda je ponegdje bila visoka i nekoliko metara. Prema posljednjim informacijama, nije bilo povrijeđenih ili nestalih u tom gradu, ali je šteta ogromna.

Vatrogasci i dobrovoljci volonteri čistili su blato, grane i smeće s ulaza u kuće u pogođenim ulicama. Uklonjene su grane te dijelovi uništenih automobila.

U akciji rasčišćavanja korištene su mašine za čišćenje puteva ali i bageri. Na nekim mjestima, voda je oštetila ograde na mostovima a dežurne službe rade na čišćenju najvažnijih saobraćajnica

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije