Australijski ledolomac sa spašenim putnicima nastavio put

Radiosarajevo.ba
Australijski ledolomac sa spašenim putnicima nastavio put

Australijski ledolomac sa 52 putnika preuzeta sa broda okovanog ledom na Antarktiku nastavio je danas put do kuće, ostavljajući za sobom druga dva ledolomca i dalje zarobljena u ledu.

Aurora Australis će nastaviti prekinut zadatak snabdijevanja zalihama australijske baze na Antarktiku Casey prije povratka sredinom januara u australijsku ostrvsku državu Tasmaniju sa spašenim naučnicima, novinarima i turistima, prenosi danas AP.

Jučer je objavljeno da je kineski ledolomac Sniježni zmaj koji se otisnuo u misiju spašavanja nasukanog ruskog istraživačkog broda Akademik Šokalski u ledenim vodama na Antarktiku ostao i sam zarobljen u ledu ne pomjerajući se danima.

Svih 52 naučnika, turista i novinara s ruskog broda u međuvremenu je evakuisano helikopterima u sigurne vode do australijskog vladinog broda Aurora dok je kineski ledolomac, kako je prenosi AFP, juče odaslao poruku da mu je kretanje onemogućeno zbog teškog leda.

Akademik Šokalski ostao je okovan ledom i zarobljen od 24. decembra, a kineskom brodu ledolomcu, čija je posada namjeravala da prva pritekne upomoć, sada je neophodna pomoć da bi se izvukao iz zaleđene vode, prenosi Tanjug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije