Australija se priprema za jednu od najsnažnijih oluja u svojoj historiji

0
Radiosarajevo.ba
Australija se priprema za jednu od najsnažnijih oluja u svojoj historiji
Foto: EPA / Oluja 5. kategorije

Australski Zavod za meteorologiju (BOM) predviđa kako će ogromna ciklona koja se približava zapadnoj obali Australije doći do kopna kao oluja 5. kategorije, što je najjača kategorija na nacionalnoj razini.

Očekuje se da će ciklona Ilsa pogoditi regiju Pilbara u četvrtak navečer ili petak ujutro po lokalnom vremenu, s udarima vjetra većim od 285 kilometara na sat.

Hitne službe su zamolile da se sklone sve stvari koje bi mogle letjeti, piše CNN.

Predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine u prvoj posjeti Egiptu nakon četrnaest godina

Predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine u prvoj posjeti Egiptu nakon četrnaest godina

"Vjetrovi ove jačine izuzetno su opasni. Ne samo da mogu srušiti drveće, dalekovode i oštetiti krovove i kuće već također mogu podići velike labave predmete iz vašeg dvorišta – čamce, prikolice ili kamp-prikolice – i podići ih u zrak", rekla je viša meteorologinja BOM-a Miriam Bradbury.

Regija Pilbara je rijetko naseljena, a najveći grad u blizini oluje je Port Hedland, dom za oko 16.000 ljudi. Predviđaju se snažne padavine na pogođenom području, čak od 200 do 300 milimetara, pa se strahuje od poplava.

"Riječne poplave mogu značajno utjecati na ceste i pristupne rute, pri čemu će mnoge staze postati blatne ili čak nedostupne tokom narednih dana", najavila je Bradbury.

Najjača oluja koja je ikada pogodila bilo koji dio Australije bila je ciklona Monica 2006. godine s vjetrovima koji su puhali brzinom od oko 290 kilometara na sat dok je harala istočnim i sjevernim dijelovima Australije. Ta ciklona je promašila gusto naseljena područja, ali je rušila stabla i prouzročila ozbiljnu štetu vegetaciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije