Australija na udaru ledenog vala: Palo najviše snijega u posljednjih 20 godina

Radiosarajevo.ba
Australija na udaru ledenog vala: Palo najviše snijega u posljednjih 20 godina
Foto: 9 news / Australija

Vozači u australskim državama Victoria i New South Wales upozoreni su da ne putuju ako ne moraju jer je ledeni val s juga donio snijeg na jugoistok Australije, javlja The Weather Channel.

Snažni olujni vjetrovi koji su puhali brzinom i do 120 kilometara na sat poharali su australijske južne, a posebno jugoistočne države, uzrokujući saobraćajne nesreće i nestanke struje još u petak. Ovaj se val preselio u nedjelju, u Queensland, snižavajući temperaturu i donoseći susnježicu i snijeg.

Ledeni val je donio i niz nesreća u kojima je jedna žena izgubila život kada je drvo palo na njezin automobil u Yarra Rangesu, istočno od Melbournea, u državi Victoria. Njezino je četverogodišnje dijete hospitalizirano s povredama opasnim po život, javio je The Guardian.

Gradovi na području Modrih planina u New South Walesu su odsječeni jer je jak snijeg doveo do zatvaranja Velike zapadne autoceste. U Newcastleu, također, u New South Walesu, vjetrovi su odnijeli krov staračkog doma zbog čega je trebalo evakuirati oko 30 ljudi.

Državna služba za izvanredne situacije u New South Walesu zaprimila je više od 1.000 poziva u pomoć, otkako je počelo nevrijeme u petak, izvijestio je 9 News.

Snijeg nije neuobičajen na višim visinama jugoistočne Australije tokom zime, a to je od juna do avgusta. U državama Victoria i New South Wales su brojna skijališta. Međutim Queensland ima suptropsku klimu i snijeg je tu puno rjeđi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije