Australci pozvani da rade od kuće zbog velikog broja zaraženih koronavirusom

1
Fena
Australci pozvani da rade od kuće zbog velikog broja zaraženih koronavirusom
FOTO: AA / Djevojčica zbrinuta u bolnici / Ilustracija

Australija se približavala rekordnom broju hospitaliziranih zbog zaraze koronavirusom, a vlasti su pozvale kompanije da dopuste svojim zaposlenicima da rade od kuće i preporučile ljudima da nose maske u zatvorenom prostoru i što prije prime treću dozu vakcine zbog velikog broja novozaraženih koronavirusom.

Australiju je zahvatio treći val varijante omikron potaknutog visoko prenosivim novim podvarijantama, BA.4 i BA.5, s više od 300.000 slučajeva zabilježenih u proteklih sedam dana.

Vlasti kažu da bi stvarne brojke mogle biti dvostruko veće od ukupnog broja, a 53.850 novih slučajeva u srijedu bio je najveći dnevni broj u dva mjeseca, izvještava Reuters.

Sarajevo izgubilo velikog humanistu: Preminuo Taip Fidani, drago lice iz Bosne

Sarajevo izgubilo velikog humanistu: Preminuo Taip Fidani, drago lice iz Bosne

Poruka iz WHO: Trebaju se vratiti maske protiv koronavirusa

Poruka iz WHO: Trebaju se vratiti maske protiv koronavirusa

Australski premijer Anthony Albanese odupire se pritisku da se ponovno uvedu stroge mjere ograničenja kako bi se zaustavilo širenje virusa, uključujući uvođenje obaveznih maski u zatvorenom prostoru, iako je savjetovao ljude da ih nose.

"Istina je da ako imate mandate, morate ih provoditi", rekao je Albanese novinarima u srijedu.

Albanese je rekao da kompanije i zaposlenici moraju zajedno odlučiti o bilo kakvom aranžmanu rada od kuće, jer su sindikati pozvali poslodavce da učine više za svoje osoblje.

"Poslodavci moraju uraditi više od vladinih isplata za dopust zbog pandemije i osigurati plaćeni dopust uz punu plaću za radnike koji se trebaju izolirati, te ponuditi besplatne brze antigenske testove", rekla je predsjednica Australskog vijeća sindikata Michele O'Neil.

Prošle sedmice Australija je ponovo uspostavila isplatu podrške za radnike koji su na ugovoru o privremenom radu a moraju u karantin zbog koronavirusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije