AstraZeneca promijenila ime vakcine

2
Radiosarajevo.ba
AstraZeneca promijenila ime vakcine
Foto: EPA-EFE / AstraZeneca

Cjepivo protiv koronavirusa koje proizvodi farmaceutska kompanija AstraZeneca od sada se zove Vaxzevria, objavila je švedska medicinska agencija Läkemedelsverket na temelju podataka Europske agencije za lijekove (EMA).

Samo cjepivo ostaje nepromijenjeno, ali švedska agencija smatra da je novo ime važno, jer ga prate i druge stvari, poput novog označavanja i pakiranja, javlja The Brussels Times.

Promjenu imena u Vaxzevria odobrila je EMA 25. marta, na temelju zahtjeva kompanije. Cjepivo koje je proizvela britansko-švedska farmaceutska tvrtka bilo je nekoliko puta predmet rasprava otkako je krajem siječnja dobilo zeleno svjetlo od EMA-e.

Cjepivo AstraZeneca - undefined

Foto: EPA-EFE: Cjepivo AstraZeneca

Odmah nakon odobrenja, razne europske zemlje, uključujući Belgiju, odlučile su zaustaviti primjenu tog cjepiva za starije osobe, dok su čekale dodatne podatke. Kasnije, početkom marta, nekoliko je europskih zemalja privremeno obustavilo upotrebu cjepiva AstraZeneca zbog slučajeva krvnih ugrušaka i niskog broja trombocita.

18. marta EMA je ponovno potvrdila da je cjepivo AstraZenece sigurno i učinkovito te da su koristi veće od mogućih rizika, ali još uvijek istražuje stvar. Uz to, o kompaniji se također raspravljalo jer je više puta smanjila obećane isporuke cjepiva za Europsku uniju, što je rezultiralo eskalacijom napetosti između EU i Velike Britanije.

Dvije glavne berlinske klinike, Charite i Vivantes, privremeno su danas zaustavile cijepljenje svojih zaposlenica mlađih od 55 godina cjepivom AstraZeneca zbog novih slučajeva tromboze u Njemačkoj kod cijepljenih ovim cjepivom, a istu mjeru je za žene mlađe od 60 godina poduzeo i sam grad Berlin.

„Ovaj korak je po mišljenju odgovornih u Chariteu nužan zbog toga što su se u međuvremenu pojavili novi slučajevi pojave ugrušaka u mozgu kod žena u Njemačkoj koje su primile cjepivo AstraZeneca“, saopćeno je iz najveće berlinske klinike.

Istodobno je priopćeno da se kod 16.000 cijepljenih zaposlenih u Chariteu, od kojih je najveća većina cijepljena AstraZenecom, do sada nisu pojavili slučajevi tromboze, ali da uprava klinike želi pričekati rezultate novih ispitivanja koji bi trebali razjasniti povezanost ugrušaka i ovog cjepiva.

Po pisanju štampe, oko dvije trećina osoblja bolnice Charite do sada je cijepljeno, a oko 70 posto onih koji su dobili prvo cjepivo cijepljeno je AstraZenecom. Slično je postupio i Vivantes, druga po veličini klinika u njemačkom glavnom gradu. Glasnogovornica klinike također je rekla da je zaustavljanje cijepljenja mlađih žena cjepivom Astrazenece potez koji je napravljen iz opreza.

U Njemačkoj je do sada zabilježen 31 slučaj pojave ugrušaka nakon cijepljenja cjepivom AstraZeneca. Okrug Euskirchen na zapadu zemlje je već prije nekoliko dana obustavio cijepljenja ovim cjepivom nakon što je jedna 47-godišnjakinja preminula od posljedica stvaranja ugruška.

Većina europskih zemalja je do sada ponovno počela cijepiti tim cjepivom. Francuska je međutim, unatoč uputama europskog medicinskog regulatora, 19. marta objavila da će to cjepivo davati samo ljudima od 55 i više godina. Tu je odluku potkrijepila dokazima da se ugrušci uglavnom pojavljuju kod mlađih ljudi.

Kanadski zdravstveni službenici u ponedjeljak su objavili da više neće nuditi cjepivo AstraZenece mlađima od 55 godina i traže nove analize djelovanja i rizika cjepiva temeljeno na dobi i polu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije