Assange nevin u seks-aferi

Radiosarajevo.ba
Assange nevin u seks-aferi

Ključni dokaz predat švedskoj policiji, koji je bio osnova za optužbe protiv osnivača Wikileaksa Juliana Assangea za seksualni napad, ne sadrži njegov DNK, potvrdili su u ponedjeljak forenzičari.

U izvještaju koji je predat Assangeovim advokatima, potvrđuje se da uzorak upotrijebljenog prezervativa ne sadrži jasan dokaz da je pripadao Assangeu, prenosi Daily Mail. Assangeovi advokati su izjavili da izostanak DNK dokaza na prezervativu koji je navodno korišten tokom seksualnog napada u augustu 2010., ukazuje da je lažni dokaz podmetnut.

Švedsko tužilaštvo je odbilo da komentariše izvještaj, uz obrazloženje da je istraga u toku.

Svjetske agencije podsjećaju da je Assange odmah negirao optužbe za silovanja i da je priznao seksualni odnos sa dvije žene u Stockholmu.

Assange se od juna nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu, kako bi izbjegao naredbu Vrhovnog suda Velike Britanije da se on izruči Švedskoj, te kasnije moguće izručenje Sjedinjenim Američkim Državama, gdje bi se mogao suočiti i sa smrtnom kaznom. U augustu mu je Ekvador odobrio politički azil.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije