Assad pristao na primirje tokom Kurban-bajrama

Radiosarajevo.ba
Assad pristao na primirje tokom Kurban-bajrama

Posrednik UN-a i Arapske lige za konflikt u Siriji Lahdar Brahimi rekao je danas pred Vijećem sigurnosti UN-a da je sirijski predsjednik Bašar el-Asad prihvatio prijedlog o primirju tokom muslimanskog praznika Kurban-bajrama, dok se u Siriji nastavljaju sukobi u kojima je ubijeno najmanje 30 ljudi, među kojima ima i djece.

"Predsjednik je prihvatio, a (zvanično) saopćenje bit će izdato sutra", rekao je neimenovani diplomat putem videolinka sa sastanka održanog iza zatvorenih vrata.

Istu izjavu Brahimi je dao i ranije danas, poslije sastanka sa šefom Arapske lige Nabilom el-Arabijem u Kairu, i rekao da su sirijska vlada i veliki broj vođa pobunjenika prihvatili primirje. On je dodao da je većina kontaktiranih pobunjeničkih lidera rekla da će poštovati primirje, ali nije precizirao da li se to odnosi i na komandante najveće pobunjeničke formacije Sirijske oslobodilačke armije.

Brahimi je također danas izjavio da je sirijska vlada poslije njegove posjete Damasku pristala na prekid vatre tokom Kurban-bajrama, iako su vlasti poslije njegovog govora saopćile dajoš razmatraju da li da prihvate primirje, prenio je Reuters.

I dalje raste broj žrtava

U međuvremenu, opozicioni aktivisti i sirijski državni mediji međusobno se optužuju za ubistvo najmanje 25 ljudi, među kojima ima žena i djece, u gradu Duma u blizini Damaska.

"Prošle noći u Dumi je izvršen stravični masakr. Pripadnici provladine milicije šabiha ubili su najmanje 20 civila kada su upali u stambenu zgradu u blizini kontrolnog punkta. Ljudi su uplašeni i bijesni. Neke žrtve su ubijene noževima, a neke iz vatrenog oružja", rekao je za Reuters aktivist iz Dume Mahmud Dumani i dodao da je 10 tijela toliko unakaženo da ih nije moguće identificirati.

Sirijska državna televizija objavila je da su "članovi terorističke takozvane Live el-Islam" ubili najmanje 25 ljudi. I Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da u ovoj oblasti nije bilo vojske, prenosi Tanjug. S druge strane, opozicija je objavila videosnimke na kojima se vide tijela uvijena u deke, kao i tijela žena i djece.

Pored toga,  danas je u eksploziji automobila bombe u južnom Damasku ubijeno šestoro, a ranjeno 20 ljudi, objavila je državna televizija ponovo za napad optužujući "teroriste", prenio je AFP.

Nije bilo mirno ni u istočnoj pokrajini Hasake, gdje su nepoznati napadači digli gasovod u zrak, saopćili su opozicioni aktivisti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije