Ardern: Do decembra utvrditi da li se mogao spriječiti teroristički napad

Srna
Ardern: Do decembra utvrditi da li se mogao spriječiti teroristički napad
Foto: Sky News / Jacinda Ardern odaje počast žrtvama terorističkog napada

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern rekla je danas da će istraga koja za cilj ima utvrditi da li je vlast mogla učiniti nešto da spriječi napade u džamijama, trajati do decembra.

Podsjetimo, u napadu na dvije džamije u gradiću Christchurch terorista Brenton Tarrant ubio je 50 ljudi, a njih četrdesetak ranio.

"Vlada će osigurati da se svaki detalj provjeri što je prije moguće i utvrdi kako se dogodio 15. mart, šta je moglo da se uradi da se to spriječi i kako možemo da održimo Novi Zeland sigurnim", rekla je ona.

Kraljevskom istražnom komisijom predsjedavat će sudija Vrhovnog suda William Jang.

"Kraljevska komisija igra ključnu ulogu u našem poimanju toga šta je prethodilo napadu i u smislu osiguranja da se takav napad više nikada ne dogodi", rekla je ona.

Ona je najavila da će se Komisija pozabaviti aktivnostima osumnjičenog prije napada, uključujući relevantne informacije iz vremena koje je proveo u Australiji, o njegovom dolasku i boravku na Novom Zelandu, njegovim putovanjima, i o tome kako je pribavio dozvolu za oružje i municiju.

Također, istraga će se baviti i njegovim korištenjem društvenih mreža i vezama sa drugim ljudima, kao i radom špijunskih agencija Novog Zelanda.

Ardern je rekla da će Kraljevska komisija prvi izvještaj podnijeti 10. decembra

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije