Arapska liga: Što prije realizovati Annanov plan

Radiosarajevo.ba
Arapska liga: Što prije realizovati Annanov plan


Na samitu Arapske lige, koji je održan u Iraku (Bagdad) prvi put nakon više od 20 godina, lideri država ili njihovi predstavnici pozvali su da se mirovni plan Kofija Annana o Siriji primijeni što prije u potpunosti.

Generalni sekretar Lige Nabil al-Arabi pozvao je predsjednika Sirije Bashara al-Assada da odmah primijeni mirovni plan koji u šest tačaka predviđa, između, ostalog oslobađanje svih političkih zatvorenika i primirje pod nadzorom UN, objavio je Deutsche Welle.

Predsjednik Iraka Jalal Talabani je rekao: „Odsustvo Sirije na Samitu ne znači da se manje brinemo za događaje u našoj bratskoj državi. Mi naglašavamo - odbijamo ubijanje i prolivanje krvi, ponavljamo naše zahtjeve za mirnim rješavanjem krize - baš kao što je predviđeno rezolucijom Arapske lige“.

Sa samita su poručili i kako zahtijevaju da se poštuje želja Sirijaca da izaberu svoj sistem demokratskim sredstvima - bez uplitanja iz inostranstva.

Kuvajtski emir šeik Sabah al-Ahmad al-Sabah bez uvijanja je pozvao sirijski režim da "okonča nasilje protiv svog naroda". "Sirijska kriza je proteklih mjeseci imala prednost u svim naporima arapskih vođa koji su radili na izradi mirovnog plana. Tu je i rezolucija Arapske lige koju su prihvatile UN. Vjerujemo da ako plan bude usvojen da će to značiti i kraj krize u Siriji - i da naša braća tamo neće biti uvučena u građanski rat."

Zbog straha od napada sastanak je održan u hermetički zatvorenoj zelenoj zoni prijestolnice, pod najoštrijim mjerama bezbjednosti.

Uprkos tome, tokom otvaranja samita čule su se dvije eksplozije - udari granate u samoj blizini centra zasjedanja, pa se čini se da su neki lideri država imali pravo kada iz bezbjednosnih razloga nisu došli u Bagdad: u iračku prijestolnicu je stiglo samo dset lidera, od ukupno 22 države članice.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije