Arafat ipak nije bio otrovan?

Radiosarajevo.ba
Arafat ipak nije bio otrovan?

Tim francuskih naučnika, koji su istraživali smrt palestinskog lidera Yassera Arafata 2004. godine izjavio je da ne vjeruju kako je Arafat otrovan, piše BBC.co.uk.

Oni su zaključili da je umro nakon „opće infekcije“.

U prethodnom izvještaju, koji su sačinili švicarski naučnici, pisalo je da su testovi na njegovom tijelu pokazali „neobično veliku količinu“ radioaktivnog polonijuma.

Njihov pronalazak je umjereno podržao teoriju, u koju vjeruju mnogi Palestinci, da je Arafat otrovan, piše u izvještaju.

Arafatova udovica Suha Arafat rekla je novinarima u Parizu da je „uzrujana proturiječnostima najboljih europskih eksperata“.

Ona je u srijedu izjavila da je "uvjerena da on nije umro prirodnom smrću", u telefonskoj izjavi novinskoj agenciji AFP, prenosi Fena.

Ona je ispunila civilnu tužbu u francuskom sudu u Parizu, tvrdeći da je njen muž ubijen od strane „izvršioca X“. Francuski istražitelji su počeli 2012. sa istragom o ubistvu.

Prošli mjesec jedan forenzički ekspert izjavio je da je nivo radioaktivnog poloniuma, kojeg su pronašli švicarski naučnici bio 18 do 36 puta veći od normalnog, ali su izjavili i da njihov pronalazak ne može dokazati teoriju da je bio otrovan.

Švicarski tim je istakao da nisu mogli donijeti određeniji zaključak zbog vremena proteklog nakon Arafotove smrti i ograničenog broja uzoraka.

Prošli mjesec palestinski zvaničnici su izjavili da treći izvještaj, ovaj put od ruskih eksperata, takođe nije dao dovoljno dokaza za podupiranje teze da je Arafat otrovan. Eksperti koji su ovaj dokument dali na uvid Al-Jazeeri rekli su da njegova kopija baca sumnju na njegov sadržaj.

Arafat, koji je vodio Palestinsku oslobodilačku organizaciju (PLO) 35 godina i postao prvi predsjednik palestinske vlade naglo se razbolio u oktobru 2004. godine. Dvije sedmice kasnije prebačen je u Francusku vojnu bolnicu u Parizu, gdje je umro 11. novembra u 75. godini.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije