Apokaliptične scene, ogromne poplave pogodile UAE, Bahrein, te Oman i odnijele najmanje 18 života

3
Radiosarajevo.ba
Apokaliptične scene, ogromne poplave pogodile UAE, Bahrein, te Oman i odnijele najmanje 18 života
Foto: AFP / Poplave u Dubaiju

U utorak su UAE pogodile najteže padavine ikad zabilježene u zemlji. U svega nekoliko sati su pale ogromne kolićine kiše, što je rezultiralo velikim poplavama i zaustavljanju saobraćaja na dijelovima glavnih autocesta i međunarodne zračne luke u Dubaiju.

Državna novinska agencija WAM nazvala je kišu 'historijskim vremenskim događajem' koji je nadmašio 'sve što je zabilježeno od početka prikupljanja podataka 1949. godine.' Poplavljena su mnoga područja Dubaija i Abu Dhabija, glavnog grada Ujedinjenih Arapskih Emirata, a policija i vojska je evakuirala građane u najteže pogođenoj pokrajini Ash Sharqiyah North.

Od jutros je otkazano gotovo 50 letova iz Dubaija, a prometovanje glavnim cestama je nemoguće. Mnogi su ostali zaglavljeni u svojim luksuznim automobilima, koje su kasnije bili prisiljeni napustiti. Kupci su također morali napustiti podzemne trgovačke centre. Izdato je upozorenje za sve stanovnike da budu na oprezu i drže se podalje od područja poplava.

Cvijanović optužila Heleza i Isaka na sjednici UN-a: "Otvoreno prijete nasiljem i ratom"

Cvijanović optužila Heleza i Isaka na sjednici UN-a: "Otvoreno prijete nasiljem i ratom"

Poplave su također pogodile Oman i Bahrein rezultirajući sa najmanje 18 mrtvih.

U Omanu su morali reagovati spasilački timovi iz zraka, koji su do sada spasili najmanje 70 osoba.

Prema saopćenju koje je izdao Nacionalni centar za meteorologiju UAE, očekuje se da će se oluje nastaviti i u srijedu.

Klimatologinja Friederike Otto, specijalistica za procjenu uloge klimatskih promjena na ekstremne vremenske događaje, rekla je za AFP da je 'vrlo vjerojatno' da je globalno zagrijavanje pogoršalo oluje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije