Apel iz Mariupolja: Bombarduju nas svako pet minuta, moraćemo loviti ptice

0
Radiosarajevo.ba
Apel iz Mariupolja: Bombarduju nas svako pet minuta, moraćemo loviti ptice
FOTO: AA / Mariupolj 23. aprila

U toku je 69. dan ruske invazije na Ukrajinu koja je počela u rano jutro 24. febrauara. Oko 100 civila evakuirano je iz tvornice Azovstal u Mariupolju u nedjelju, ali nije došlo do evakuacije planirane za ponedjeljak.

Raspoloženje u čeličani je tmurno, a preostali branitelji poručuju kako su zalihe vode i hrane vrlo male.

"Civili i ukrajinske snage koje još uvijek brane čeličanu Azovstal u Mariupolju suočeni su s neprekidnim bombardovanjem i ponestaje im osnovnih potrepština, dok se ukrajinski dužnosnici bore da ubrzaju njihovu evakuaciju", kazao je jedan od časnika koji se nalaze u tvornici.

TI BiH: Samovolja autoritarnog režima u RS uvodi zemlju u opasnu neizvjesnost

TI BiH: Samovolja autoritarnog režima u RS uvodi zemlju u opasnu neizvjesnost

"Udari traju bez prestanka, gađaju nas topništvom, a svakih tri do pet minuta bombardovali su nas iz zraka", rekao je Svjatoslav Palamar, zamjenik zapovjednika ukrajinske pukovnije Azov.

"I dalje ima civila koji se kriju u postrojenju, a neprijatelj nastavlja s bombardovanjem", dodao je.

Spremni su loviti ptice

Oko 100 civila evakuirano je iz tvornice u nedjelju, ali nije došlo do evakuacije planirane za ponedjeljak. Raspoloženje u čeličani je tmurno, a preostali branitelji poručuju kako su zalihe vode i hrane vrlo male.

"Ne mogu vam sa sigurnošću reći koliko je zaliha ostalo, ali mogu vas uvjeriti da štedimo – jako smo zabrinuti zbog nestašice vode i hrane, a posebno streljiva", rekao je Palamar.

Dodao je da branitelji dijele sve što imaju s civilima. "Ako dođe do najgoreg i ostanemo bez hrane, hvatat ćemo ptice i učinit ćemo sve samo da ostanemo čvrsti”, rekao je.

Rusija je tvrdi da su njezini vojnici stigli do prvih zgrada u tvornici koju sad “čiste korak po korak”, što je Palamar porekao.

"Cijeli teritorij tvornice je pod našom kontrolom i mi kontrolišemo perimetar čeličane Azov, mi držimo obranu”, rekao je, prenosi Telegram.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije