Antony Blinken putuje u Katar i Njemačku, tema će biti Afganistan

0
Hina
Antony Blinken putuje u Katar i Njemačku, tema će biti Afganistan
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Antony Blinken

Američki državni sekretar Antony Blinken najavio je u petak da u nedjelju putuje u Katar, gdje su se okupili američki diplomati zaduženi za Afganistan i gdje se vode pregovori međunarodne zajednice i talibana, odakle će otputovati u Njemačku.

Nije rekao hoće li u Dohi lično razgovarati s predstavnicima novih islamističkih vlasti u Kabulu, naglasivši ipak da će Sjedinjene Američke Države održavati "komunikacijske kanale" s talibanima i nakon završetka njihovog povlačenja iz Afganistana.

Iz Dohe će otputovati u Njemačku, gdje će zajedno s njemačkim kolegom Heikom Maasom pripremiti ministarski sastanak dvadeset zemalja posvećen Afganistanu.

Argeta već nekoliko godina drži titulu mesne i riblje paštete broj 1 u Evropi

Argeta već nekoliko godina drži titulu mesne i riblje paštete broj 1 u Evropi

U Dohu će početkom sedmice stići i američki ministar obrane Lloyd Austin, u okviru obilaska zemalja Perzijskog zaljeva. Antony Blinken je rekao da će izraziti "veliku zahvalnost" funkcionerima Katara, glavne platforme za evakuaciju iz Afganistana stranaca i Afganistanaca kojima je prijetila odmazda talibana.

Evakuacija Amerikanaca i Afganistanaca koji su "izloženi opasnosti" na terenu, glavna je zadaća Washingtona. "I dalje ćemo održavati komunikacijske kanale s talibanima u vezi s temama koje su važne", rekao je Blinken.

SAD također traži da talibani sastave "šaroliku" vladu u kojoj će biti i oni koji nisu talibani i koji će zastupati različite zajednice i interese u Afganistanu. Blinken je dodao da će "djela" i "politika" buduće vlade biti "jednako važni" kao i njezin sastav.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije