Antiizraelska hakerska grupa upala na servere IAEA

Radiosarajevo.ba
Antiizraelska hakerska grupa upala na servere IAEA

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) priznala je da je antiizraelska grupa hakirala jedan od njihovih kompjuterskih servera. IAEA je saopćila da je dosad nepoznata grupa nazvana Parastoo objavila kontakt podatke više od stotinu nuklearnih stručnjaka na stranici grupe.
Novinska agencija Reuters citirala je navode zapadnog diplomate koji je rekao da ukradeni podaci ne uključuju informacije povezane s povjerljivim radom IAEA-e

Parastoo je tražio od osoba na spisku da potpišu peticiju u kojoj se traži istraga IAEA-e o izraelskom neobjavljenom nuklearnom programu. IAEA istražuje iranski kontroverzni nuklearni program, podsjetio je BBC. Vjeruje se da Izrael ima nuklearno oružje, ali to ne potvrđuje niti poriče pod politikom "strateške neodređenosti".

Glasnogovornica Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Gill Tudor rekla je da agencija "duboko žali zbog objavljivanja informacija ukradenih sa starog servera". Ona je rekla da je taj server ugašen "prije nekog vremena" i da su stručnjaci pokušavali eliminirati "moguću osjetljivost" na njemu prije nego što je hakiran.

"Tehnički i sigurnosni timovi IAEA-e nastavljaju analizirati situaciju i rade sve što je u njihovoj moći da osiguraju da ostale informacije nisu osjetljivog karaktera", dodala je ona.

Riječ parastoo na perzijskom jeziku znači lastavica, a  predstavlja i iransko žensko ime.

Inače, Izrael, SAD i druge zapadne zemlje optužuju Iran da pokušava tajno proizvesti nuklearno oružje, što Teheran kategorički negira, javila je novinska agencija Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije