Antiislamski protesti u SAD-u najavljeni 10. oktobra ispred džamija

Radiosarajevo.ba
Antiislamski protesti u SAD-u najavljeni 10. oktobra ispred džamija

Antiislamske grupe u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) 10. oktobra planiraju proteste ispred džamija u nekoliko gradova, javlja Anadolu Agency (AA).

Pojedini organizatori protesta pozvali su da učesnici dođu čak i naoružani. 

Globalna šetnja za humanost je naziv za proteste koji će biti održani u 21 gradu, među kojima su Oklahoma City, Phoenix, Atlanta, Cincinnati, Louisville, Dallas i Charleston. 

Za održavanje protesta uzeli su dan kada je 1995. godine održan tzv. Milionski marš koji je bio fokusiran na imidž tamnoputih osoba, a koji je organizirao Louis Farrakhan, vođa afričko-američkog pokreta Nation of Islam

Među organizatorima antiislamskih protesta nalaze se i imena nekih osoba koje su povezane s ekstremnim desničarskim grupama. 

Među udruženjima koja se ističu u borbi protiv islamofobije nalazi se Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR) koje je pozvalo da se poduzmu sigurnosne mjere u vezi s najavljenim protestima jer su neki organizatori pozvali učesnike da dođu naoružani. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije