Anonymousi otkrili zlostavljača Amande Todd

Radiosarajevo.ba
Anonymousi otkrili zlostavljača Amande Todd

Hakerska aktivistička grupa Anonymous tvrdi da je otkrila identitet čoveka koji je odgovoran za online zlostavljanje koje je kulminiralo samoubistvom kanadske tinejdžerke Amande Todd.

Anonymousi tvrde da je fotografiju nage djevojčice objavio 32-godišnji Kanađanin, te da su njegovi lični podaci i adresa sada poznati.

Petnaesotogodišnja Kanađanka je počinila samoubistvo vješanjem 10. oktobra, nekoliko sedmica nakon što je objavila dirljiv video na YouTubeu u kom je iznijela detalje svoje borbe sa online zlostavljanjem koje je na kraju dovelo do samoubistva. 

Anonymousi su naveli da zlostavljač živi u Britanskoj Kolumbiji, a objavili su i njegove e-mail adrese i lozinke. Web Jezebel navodi da se radi o nekadašnjem zaposleniku Facebooka.

“Mi generalno ne volimo raditi sa policijom ali smo u ovom slučaju bili u obavezi da naše vještine stavimo u dobru svrhu kako bi zaštitili djecu”, kaže se u saopštenju hakerskih aktivista.

Video Amande Todd

U devetominutnom video snimku postavljenom online 7. septembra, tinejdžerka nije govorila već je svoju potresnu priču predstavila serijom rukom ispisanih poruka koje je držala pred kamerom. Amanda je na video snimku rekla da je pogriješila koristeći kameru na računaru zajedno sa svojim prijateljima kad je imala 13 godina. Čovek kojeg je upoznala online je davao komplimente njenom izgledu i upitao je da mu pokaže njene grudi, što je ona i učinila.

Ta fotografija je u međuvremenu počela cirkulisati društvenim mrežama, što je dovelo do brojnih sukoba u školi i Amandinih problema sa drogom, alkoholom i bjesomučnom kupovinom preko interneta. Djevojčica je jednom prilikom čak bila i pretučena, nakon čega je pokušala da se ubije, popivši varikinu.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije