Anonymous: Masivni cyber-rat protiv Izraela

Radiosarajevo.ba
Anonymous: Masivni cyber-rat protiv Izraela

Zvaničnici Izraela potvrdili su da je bilo 44 miliona hakerskih napada na web-stranice u vlasništvu Vlade ove zemlje otkako su počeli napadi na Gazu. Brojke navode da je najviše napada bilo na stranice koje su vezane za sektor odbrane; na stranicu predsjednika Izraela bilo je 10 miliona napada, na stranicu MVP-a sedam miliona i tri miliona na website premijera.
Izraelski zvaničnik tvrdi da je većina napada došlo s teritorije Izraela i Palestine

Kako javlja Al Jazeera, Ministar finansija Izraela Yuval Stenitz potvrdio je da jedan od tih napada bio uspješan, ali nije htio imenovati o kojoj stranici se radi; dodao je da je taj website proradio nakon deset minuta. Stenitz je još dodao kako će blokada milionskih napada biti, bez problema, nastavljena: „Uživamo plodove naših investicija iz proteklih godina kojima smo razvijali računarske odbrambene sisteme.“

Njihov glavni oficir za računarstvo Carmela Avner navodi da se rat između Izraela i Gaze trenutno vodi na tri fronta. Prvi je ovaj standardni, „fizički“, drugi je svijet socijalnih mreža, a treći, dodala je ona, jeste cyber-rat. U tom smislu, podsjeća AJ, proizraelske snage prisutne su (i utjecajne) na svim socijalnim mrežama, dok su palestinski 'borci' najaktivniji na Twitteru.

Anonymous, međunarodna grupa cyber-aktivista, postavila je na internetu spisak sa 700 izraelskih web-stranica za koje tvrde da su ih (hakerski) napali i dijelom izmijenili. Cijelu akciju su nazvali OpIsrael, a pozvali su i druge hakere da im se pridruže u rušenju websiteova izraelske vlade ili vojske.

Uz njih, na meti Anonymousa bili su i internet stranice Kadima stranke i Banke Jeruzalema. Akcija će se nastaviti, a Anonymous objašnjava zašto:

"... kada je Vlada Izraela javno zaprijetila da će presjeći sve telekomunikacijske i internet veze sa Gazom, prešli su liniju... Baš kao što je bivši egipatski diktator Mubarack saznao na teži način – mi smo ANONYMOUS i NIKO ne ruši internet dok smo mi na straži...“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije