Angelu Merkel bi mogli dočekati veliki protesti

Radiosarajevo.ba
Angelu Merkel bi mogli dočekati veliki protesti

Iako je njemačka kancelarka Angela Merkel najavila da će tokom svoje današnje posjete Grčkoj i Samarasovoj vladi poručiti Grcima da ih želi u Evropskoj uniji i eurozoni, brojni su Grci koji nisu zadovoljni njenim dolaskom u svoju zemlju. Oko 8.000 ljudi okupilo se u ponedjeljak navečer u Atini protestujući protiv mjera štednje i posjete njemačke kancelarke Grčkoj.

Demonstranti su nosili transparente koji poručuju Merkel, odlazi!, a pojedini su upoređivali njemačku kancelarku sa Hitlerom.

"Ona ne dolazi da bi podržala Grčku, nego da sačuva korumpirani politički sistem. Dočekat ćemo je kako i zaslužuje", izjavio je Alexander Tsipras, vođa opozicione Syrize. 

U strahu da će se protesti proširiti tokom dana, policija je saopštila da će posjetu njemačke kancelarke u utorak obezbjeđivati više od 6.000 policajaca, a građani su upozoreni da se ne okupljaju u blizini lokacija na kojima će biti Merkel.

Zabranjeno je i svako okupljanje u radijusu od stotinu metara duž maršrute kojom će se kretati kolona vozila. Protest sindikata koji je najavljen za utorak moći će biti održan na trgu Sintagma, a dozvoljen je i skup koji je prijavljen na Omoniji.

Pretpostavlja se da bi moglo da bude problema na skupu koji politička partija Syriza želi organizovati ispred Ambasade Njemačke u Atini, a koji policija nije odobrila.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije