Angela Merkel teško ozlijeđena na skijanju

Radiosarajevo.ba
Angela Merkel teško ozlijeđena na skijanju

Njemačka kancelarka Angela Merkel ozlijedila je karlicu (zdjelicu) prilikom pada na skijaškom trčanju u Švicarskoj.

Glasnogovornik kancelarke Steffen Seibert kazao je danas da će Merkel morati mirovati iduće tri sedmice i otkazati putovanja i mnoge sastanke, javljaju svjetski mediji. 

"Došlo je do teške kontuzije s djelimičnom frakturom u stražnjem lijevom dijelu karlice"; kazao je Seibert. Čeličnoj dami preporučeno je mirovanje, pa je stoga otkazala posjetu Poljskoj planiranu za ovu sedmicu kao i prijem luksemburškog premijera u Berlinu. 

Merkelova se ozlijedila u švicarskom Engadinu gdje je provodila božićne praznike.

Kod ljekara tek nekoliko dana kasnije

Merkel je tokom skijanja pala, ali se prvo pošlo od toga da je riječ samo o bolnoj kontuziji, rekao je Seibert. Po povratku u Berlin, Merkelova je otišla kod ljekara. U petak (3.1.) je konstatovana takozvana infraktura - nepotpuni prelom lijevog zadnjeg karličnog prstena. "Sada kancelarka slijedi savjete ljekara, kako bi omogućila optimalno lječenje", rekao je Seibert.


Merkelova na štakama nakon povrede kuka 2011. godine; Foto: Sueddeutsche.de:  

On u javnosti nije iznio više informacija. Nije rekao ni šta je bio razlog pada Angele Merkel. 

Najtiražniji njemački list Bild je krajem decembra objavio jedan članak u kome se navodi da su skije Angele Merkel zastarjele. Riječ je o skijama marke Germina Alpha CS. Taj model proizvođen je od 1992. do 1995. piše Dw.de. 

Na web stranici proizvođača je objavljeno jedno saopštenje za medije u kome se pored ostalog navodi: "23.12.2013. je Angela Merkel viđena u St. Moricu na kros-kantri skijanju. Ponosni smo na to da koristi skije marke Germina. Skije istina više nisu najnovije ali su njemačke proizvodnje!" 

Šef firme je u intervjuu listu Bild pored ostalog rekao i slijedeće: "Kancelarka bi u međuvremenu hitno trebala razmisliti o tome da investira u kupovinu novih skija. Kada jedan par redovno koristite, nakon deset godina skije su manje elastične".

Svi njemački mediji svoje su prve članke posvetili stanju kancelarke Merkel. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije