Analiza stručnjaka: 'Upravo se dogodio najopasniji trenutak na Bliskom istoku'

0
Radiosarajevo.ba
Analiza stručnjaka: 'Upravo se dogodio najopasniji trenutak na Bliskom istoku'
Foto: EPA-EFE / Teheran / Ilustracija

Teroristički napad na okupljene Irance koji su obilježavali četvrtu godišnjicu ubistva bivšeg čelnika snaga Quds Revolucionarne garde Qassema Soleimanija, dosad je najopasniji trenutak, kad je riječ o mogućem širenju sukoba Izraela i Hamasa na siru regiju.

Odabran je cilj snažne simbolike, general koji je uspostavio sistem iranskih posrednih snaga u regiji koje danas nazivaju ‘osovinom otpora‘, od Hamasa preko Hezbollaha u Libanonu do Huta u Jemenu. General kojeg su ubili Amerikanci zračnim napadom, piše analitičar Željko Trkanjec za Jutarnji list.

Teroristički je udar uslijedio dan nakon likvidacije visoko rangiranog Hamasovog dužnosnika u Libanonu, a sve nekoliko dana nakon sto je izraelski ministar odbrane rekao da je zemlja pod napadom sa sedam strana, a da odgovara na šest frontova.

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Izrael je proteklih više od deset godina izveo niz ciljanih likvidacija u Iranu, metom su bili nuklearni naučnici ali i političari koji su vodili nuklearni program. Zbog toga bi Teheran mogao odgovornost za napad prebaciti na Izrael.

U korist Izraelu ide informacija o izvedbi napada koja je karakteristična za terorističke napade skupina koje se lažno pozivaju na islam, sunitskih prije svega, primjerice Al-Qaida. Prva eksplozija izazove kaos nakon čega slijedi bijeg, a tada odjekne druga eksplozija.

Ali, ako niti jedna teroristička organizacija ne preuzme odgovornost, Teheran će morati naći krivca.

Eksplozije u Iranu, mediji javljaju da je najmanje 50 mrtvih

Eksplozije u Iranu, mediji javljaju da je najmanje 50 mrtvih

U Iranu postoje organizacije koje se protive šijitskoj teokratskoj vlasti, Al-Qaida je izvela jednom napad na grob ajatolaha Homeinija, lidera Islamske revolucije. Ojačala je, ali na prostoru Sahela, nije sigurno ima li snage za ovakav udar iako je jasno da su okolnosti idealne, izazvati kaos, uvući Iran u širi sukob tokom kojeg bi slobodnije djelovala i u regiji.

Razvoj situacije ovisit će o smirenosti Teherana, tajnoj diplomaciji te suzdržanosti Izraela kad je riječ o djelovanju izvan granica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije