Amnesty: Turska mora prekinuti s primjenom sile

Radiosarajevo.ba
Amnesty: Turska mora prekinuti s primjenom sile

Broj ranjenih aktivista zbog prekomjerne upotrebe sile nastavit će se povećavati sve dok policija ne uskladi taktike s osnovnim standarima ljudskih prava, saopštio je u ponedjeljak Amnesty International.

Protesti u gradovima među kojima su Ankara, Istanbul i Izmir nastavili su se četvrti dan zaredom, a policija upotrebljava do sada neviđenu silu za gušenje ovih demonstracija, navodi u svom saopštenju AI.

Ne zna se tačan broj ranjenih

Vlasti nisu potvrdile tačan broj povrijeđenih, a vjeruje se da ih ima na hiljade, dok su neki hospitalizirani i u teškom stanju.

„Tri dana nakon početka vala policijske represije protiv demonstranata, turske vlasti nisu pokazale žaljenje niti namjeru da promijene policijske taktike“, rekao je direktor Evropskog i centralnoazijskog programa Amnesty Internationala John Dalhuisen.

„Od ključne važnosti je da turske vlasti djeluju protiv policijskog nasilja i nauče lekciju za buduće demonstracije. Oni također moraju objaviti imena svih povrijeđenih nakon protesta, ozbiljnost njihovih povreda i osigurati da se počinioci smatraju odgovornim“, dodao je on.

AI ističe da je u ponedjeljak policija nastavila upotrebljavati silu protiv mirnih demonstranata, a izvještaji navode da je došlo do prekomjerne upotrebe sile nad stotinama demonstranata u Ankari.

Veće demonstracije se očekuju u ponedjeljak navečer. Turski medicinski savez javio je AI-u da je oko 1.500 osoba povrijeđeno tokom gušenja protesta i da se oni trenutno nalaze u bolnicama širom Istanbula. U Ankari je povrijeđeno najmanje 414 demonstranata, dok je 15 pretrpilo teže povrede.

Medicinski savez navodi da su mnogi povrijeđeni vodenim topovima i suzavcem.

„Vodeni topovi i suzavac se ne smiju upotrebljavati protiv mirnih demonstranata. Posebno smo zabrinuti zbog upotrebe suzavca u manjem prostoru jer je velika prijetnja po zdravlje“, rekao je Dalhuisen.

Amnesty International pozvao je turske vlasti da pokrenu hitne, nezavisne i nepristrasne istrage u djelovanju policije tokom demonstrancija i da se rezultati javno objave.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije