Amerikanci se plaše da ne zarate sa Iranom: Pokušavaju zaustaviti scenarij iz noćne more

6
Radiosarajevo.ba
Amerikanci se plaše da ne zarate sa Iranom: Pokušavaju zaustaviti scenarij iz noćne more
Foto: EPA - EFE / Izraelske trupe u Gazi / Ilustracija

SAD je u diplomatskoj ofanzivi s namjerom da spriječi širi rat Izraela i libanonskog Hezbolaha. Cilj je spriječiti širenje sukoba koji bi mogao dovesti SAD u izravni rat s Iranom.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant ovih je dana razgovarao u Washingtonu s državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom i šefom CIA-e Williamom Burnsom, nakon prošlosedmične posjete zraelskog savjetnika za nacionalnu sigurnost Tzachija Hanegbija i ministra strateških poslova Rona Dermera. Prošle je sedmice dužnosnik Bijele kuće Amos Hochstein kao neformalni diplomatski posrednik posjetio Izrael i Libanon, piše The New York Times.

Izrael i Hezbolah često su razmjenjivali vatru duž izraelske sjeverne granice. Nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, Hezbolah je pucao uglavnom na vojne ciljeve u sjevernom Izraelu, u znak solidarnosti s Hamasom. Borbe su se intenzivirale posljednjih sedmica.

ViK objavio spisak sarajevskih ulica u kojima su mogući prekidi u vodosnabdijevanju

ViK objavio spisak sarajevskih ulica u kojima su mogući prekidi u vodosnabdijevanju

Za Washington bi eskalacija između Irana i Izraela, druga nakon aprila, značila scenarij noćne more, navodi NYT. Drugi put to možda neće uspjeti kontrolisati. Prioritet SAD-a je deeskalacija, ističe David Schenker, bivši pomoćnik državnog tajnika za bliskoistočna pitanja u Trumpovoj administraciji.

Hezbolah je osnovan uz pomoć Irana kako bi se borio protiv izraelske okupacije južnog Libanona nakon 1982. godine. Vojno puno moćniji od Hamasa, Hezbolah je nabavio hiljade raketa sposobnih razarati izraelske gradove.

Američke tajne službe procjenjuju da Hezbolah želi podržati Hamas u prekograničnim napadima, ali pokušava izbjeći da daje povod Izraelu za pokretanje prekograničnog napada. Američki dužnosnici vjeruju da je izraelska vlada podijeljena o tome je li mudro otvoriti veću frontu na sjeveru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Najnovije