Amerikanci poslali nuklearnu podmornicu na Bliski istok pa objavili neobično saopćenje

12
Radiosarajevo.ba
Amerikanci poslali nuklearnu podmornicu na Bliski istok pa objavili neobično saopćenje
Foto: EPA-EFE / Podmornica Ohio

Središnje zapovjedništvo SAD objavilo je na društvenim mrežama da podmornica klase Ohio ulazi u područje Bliskog istoka.

Pojavila se slika objavljena uz najavu koja prikazuje podmornicu u Sueskom kanalu sjeveroistočno od Kaira.

U saopćenju kakvo rijetko objavljuje, američka vojska je rekla da je podmornica s navođenim projektilima stigla na Bliski istok, što je poruka odvraćanja jasno usmjerena na regionalne protivnike Izraela.

Nevjerovatna metoda za pripremanje kruha: Dolazi iz orijentalne kulture

Nevjerovatna metoda za pripremanje kruha: Dolazi iz orijentalne kulture

Zašto je to važno? Vojska rijetko objavljuje pokrete ili operacije svoje flote podmornica s balističkim i vođenim projektilima. Umjesto toga, podmornice na nuklearni pogon djeluju u gotovo potpunoj tajnosti kao dio američke nuklearne trijade, zajedno sa silosima za interkontinentalne balističke rakete i strateškim bombarderima.

Ova objava je jasna poruka odvraćanja usmjerena prema Iranu i njegovim saradnicima u regiji.

Podmornica, koja nije imenovana, pridružuje se nizu drugih plovila američke mornarice koja se već nalaze u tom području, uključujući dvije udarne grupe nosača aviona.

Izraelska vojska je izvijestila da u nedjelju navečer, 5. novembra, izvodi “intenzivne zračne udare” u Pojasu Gaze koji će se “nastaviti idućih dana”, dodajući da je taj palestinski teritorij prepolovljen.

“Intenzivni napadi su sada u toku (…) i nastavit će se noćas i idućih dana”, rekao je vojni glasnogovornik Daniel Hagari, dodajući da su izraelske snage koje ondje djeluju prepolovile to područje na “južnu i na sjevernu Gazu”.

Malo ranije Hamasova je vlada izvijestila o “intenzivnom bombardiranju” oko bolnica na sjeveru pojasa Gaze, gdje su ponovo prekinute internetske i telefonske linije. Bombardirano je područje oko bolnice al-Shife, najveće u Pojasu Gaze, navodi isti izvor.

Na portalu Radiosarajevo.ba iz minuta u minutu sva aktuelna dešavanja iz Pojasa Gaze, Palestine i Izraela možete pratiti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije