Amerikanci od 11. aprila mogu na pasošima birati znak "X" za rod

1
Hina
Amerikanci od 11. aprila mogu na pasošima birati znak "X" za rod
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Bijela kuća, Washington

Amerikanci će od 11. aprila moći birati oznaku roda "X" u zahtjevu za izradu pasoša, objavio je danas State Department u povodu obilježavanja "Dana vidljivosti transrodnih osoba".

State Department je u junu prošle godine objavio da američki državljani mogu odabrati svoj rod kad podnose zahtjev, bez prilaganja medicinske dokumentacije.

"Državljani SAD-a će od 11. aprila moći odabrati X kao oznaku roda u zahtjevu za američki pasoš, a opcija će postati dostupna za ostale oblike dokumentacije iduće godine", saopćio je državni sekretar Antony Blinken.

Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima

Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima

Zakon o transrodnim sportašima

Ova promjena jedna je od nekoliko mjera koje je administracija predsjednika Joea Bidena objavila dan nakon što su republikanski guverneri Oklahome i Arizone potpisali zakone kojima se transrodnim sportašima zabranjuje bavljenje školskim sportom za djevojčice.

Oklahoma je postala 12. država koja je donijela zakon kojim se transrodnim djevojkama zabranjuje sudjelovanje i natjecanje u ženskom sportu u školi.

Prava transrodnih osoba gurnuta su u prvi plan kulturoloških ratova koji se odigravaju diljem Sjedinjenih Država posljednjih godina, zajedno s pitanjima kao što su reproduktivna prava.

Olakšavanje putovanja

"Administracija još jednom osuđuje širenje opasnih antitransrodnih zakonodavnih napada koji su uvedeni i usvojeni u državnim zakonodavnim tijelima diljem zemlje", navela je Bijela kuća u saopćenju o inicijativama koje će poduzeti kako bi se uklonile prepreke transrodnim osobama.

Inicijative uključuju olakšavanje putovanja, pružanje resursa transrodnoj djeci i njihovim porodicama, poboljšanje pristupa saveznim uslugama i beneficijama te veću uključivost i vidljivost u saveznim podacima.

"Svaki Amerikanac zaslužuje imati slobodu da bude svoj. No previše se transrodnih Amerikanaca još uvijek suočava sa sistemskim preprekama, diskriminacijom i nasilnim djelima", objavila je Bijela kuća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije