Amerikanci će sa interneta skidati nacrte za 3D oružje

Radiosarajevo.ba
Amerikanci će sa interneta skidati nacrte za 3D oružje
Amerikanci će od prvog augusta moći skinuti sa interneta nacrte za plastične pištolje, koje mogu praviti na 3D printerima. Nakon objavljivanja nacrta slijedi dugo pravna borba između State Departmenta i kreatora nacrta koji se naziva anarhistom.

"The Liberator" je pištolj isprintan na 3d printeru, koji je dizajnirao 30-godišnji Cody Wilson, osnivač "Defense Distributed". Da bi neko napravio plastično oružje dovoljno je da ima 3d printer, internet konekciju i besplatni online vodič. 

State department je zahtjevao od Wilsona da povuče nacrte još prije pet godina. Wilson se uz pomoć advokata žalio i pozivao se na slobodu govora.

Nakon duge pravne borbe, psotignuta je nagoda. Od srijede State Department će dozvoliti Wilsonu da počne postavljati nacrte na svoju web stranicu.

"Doslovno predajemo ključeve teroristima i oružanom kriminalu" rekao je David Chipman, penzionisani agent Biroa za alkohol, duhan, oružje i eksplozive. 

Mike Crumling, ljubitelj oružja kaže su priče o prijetnji zbog nacrta pištolja prenapuhane, te da prava prijetnja leži u periodu testiranja, jer ne zna koliko su sigurni svi dijelovi. Crumling dodaje da će biti potrebno oko 40 sati da bi isprinatli jedan pištolj.

Chipman vjeruje da će ova tehnologija pasti u pogrešne ruke.

"Garantujem da će za pet do 10 godina, ovi postati prava prijetnja javnost bezbjednosti", rekao je Chipman.

3d oružje već je legalizirano, ali se ne smije prodavati.

Pogledajte video u kojem su pokazuju upotrebu ovog oružja:

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije