Amerika uvodi sankcije kineskim zvaničnicima zbog kršenja prava manjina

Fena
Amerika uvodi sankcije kineskim zvaničnicima zbog kršenja prava manjina
Foto: Vox / Mike Pompeo

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije trojici viših zvaničnika kineske Komunističke partije, među kojima je i član vladajućeg Politbiroa, zbog navoda o kršenju ljudskih prava etničkih i vjerskih manjina koje Kina drži pritvorene u zapadnim dijelovima zemlje, prenosi Glas Amerike. 

"Nećemo da sjedimo skrštenih ruku dok Kineska komunistička partija krši prava Ujgura, Kazaka i pripadnika drugih manjinskih grupa u Šinđangu, što obuhvata i prinudni rad, proizvoljno masovno pritvaranje i prinudnu kontrolu populacije, da bi se izbrisala njihova kultura i muslimanska vjera", naveo je u saopštenju američki državni sekretar Mike Pompeo. 

Tri visoka zvaničnika kojima su uvedene sankcije su: Čen Čuango, partijski sekretar autonomnog regiona Šinđang na sjeverozapadu Kine i član Politbiroa, Džu Hailun, partijski sekretar političkog i zakonodavnog komiteta Šinđanga i Vang Mingšan, partijski sekretar biroa za javnu bezbjednost tog regiona. 

Njima i članovima njihovih porodica je zabranjeno da uđu u SAD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije