Amerika poslala upozorenje Iranu: "Nemojte to raditi"

7
Radiosarajevo.ba
Amerika poslala upozorenje Iranu: "Nemojte to raditi"
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Administracija Joe Bidena, američkog predsjednika, poslala je upozorenje "Iranu i drugim nacijama koje žele da iskoriste sukob Izraela i Hamasa kao kanal za napade na američke snage i osoblje na Bliskom istoku".

"Nemojte to raditi", poručili su.

Govoreći nakon, kako je rekao, "pojačanja raketnih i dron napada od strane proxy grupa koje podržava Iran na vojne baze u kojima se nalazi američko osoblje u Iraku i Siriji", John Kirby, koordinator za strateške komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost, dao je oštro upozorenje: "Znamo da Iran nastavlja podržavati Hamas i Hezbolah. I znamo da Iran pomno prati i u nekim slučajevima aktivno pomaže ove napade, i podstiče druge koji možda žele da iskoriste sukob za svoje dobro ili za dobro Irana."

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Kirby je aludirao i na jačanje američkih vojnih kapaciteta u regionu, uključujući raspoređivanje dvije udarne grupe nosača aviona na Bliski istok i odbijanje napada bespilotnim letjelicama i raketama:

"Iranski cilj je da zadrži određeni nivo poricanja, ali mi im to nećemo dozvoliti. Također nećemo dozvoliti da bilo kakva prijetnja našim interesima u regionu ostane 'neodgovorena'. Prošle sedmice smo pokazali da ćemo koristiti vojne sposobnosti koje su nam dostupne da zaštitimo i branimo te interese i te sposobnosti su svakim danom sve veće, bolje."

Predsjednik Biden je rekao da je američka poruka svakom neprijateljskom akteru koji želi eskalirati ili proširiti ovaj sukob vrlo jednostavna: 'Nemojte to činiti'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije