Američki zatvorenik pogubljen kontroverznom novom metodom: Uznemirujući izvještaji reportera

3
Radiosarajevo.ba
Američki zatvorenik pogubljen kontroverznom novom metodom: Uznemirujući izvještaji reportera
Foto: Policija / Alan Eugene Miller

Zatvorenik osuđen na smrt umro je kontroverznom novom metodom pogubljenja koja je do sada samo jednom korištena na ljudima u SAD-u.

Alan Eugene Miller proglašen je mrtvim jučer (26. septembra ) u 18:38 po lokalnom vremenu u zatvoru u južnoj Alabami. Miller je osuđen za ubistva Terryja Leeja Jarvisa (39), Leeja Holdbrooksa (32) i Christophera Yancyja (28) 1999. godine.

Žrtve su pronađene s nekoliko rana od metaka i ubijene su na radnom mjestu. Ubistva su se dogodila u kompanijama u kojima je ubica radio ili je prije radio. Prije smaknuća posjetila su ga tri odvjetnika, njegove dvije sestre, brat, šogor, duhovni savjetnik i drug. Za posljednji obrok tražio je hamburger, odrezak, pečeni krompir i pomfrit.

Lokalni izbori 2024 | Mandić i Gratz nisu došli na debatu, stigla žestoka poruka iz Jažićevog tabora

Lokalni izbori 2024 | Mandić i Gratz nisu došli na debatu, stigla žestoka poruka iz Jažićevog tabora

Potom se ovaj 59-godišnjak suočio s pogubljenjem. Prema novinarima koji su svjedočili njegovoj smrti, Millerove posljednje riječi bile su: "Nisam učinio ništa da bih bio ovdje" i "Nisam učinio ništa da bih bio osuđen na smrt." Maska mu je pokrivala lice od čela do brade jer kontroverzna metoda dovodi čisti dušik koji se udiše kroz masku. To zatim dovodi do smrti gušenjem zbog konačnog nedostatka kisika.

Prema Associated Pressu, Miller se tresao i drhtao dvije minute te je na trenutke povlačio pojaseve s kojima je bio vezan. Zatim je uslijedilo oko šest minuta povremenog dahtanja.

Povjerenik Odjela za zatvorske ustanove Alabame John Q Hamm rekao je, pak, da je Millerovo pogubljenje prošlo u skladu s procedurom.

"Bilo će nevoljnih pokreta tijela jer je tijelo osiromašeno kisikom, tako da to nije ništa što nismo očekivali", rekao je na konferenciji za novinare.

Ovu 'eksperimentalnu tehniku ​​za ljude' veterinari u SAD-u i Europi smatraju neprihvatljivom za eutanaziju većine životinja. Prvo pogubljenje dušikom u zemlji provedeno je u januaru, također u Alabami.

Podsjeća se i kako je Miller prošao kroz neuspješnu egzekuciju 2022. kada su njegovi odvjetnici tvrdili da je opetovano ubadan iglama i potom ostavljen da visi okomito na kolicima uz jaku bol, prije nego što je pogubljenje prekinuto.

"Večeras je konačno zadovoljena pravda za ove tri žrtve", rekao je sinoć guverner Alabame Kay Ivey. "Njegova djela nisu bila ludilo, već čisto zlo. Njegovi gnusni zločini zauvijek su promijenili tri obitelji i molim se da mogu pronaći utjehu sve ove godine kasnije."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije