Američki State Department: 'Ne podržavamo napad na rusko tlo'

2
AA
Američki State Department: 'Ne podržavamo napad na rusko tlo'
Foto: Arhiv / State Department

Američki State Department saopćio je kako ne podržava napad na rusko tlo, vezano za lansiranje bespilotnih letjelica na glavni grad Rusije, Moskvu i okolna naselja, te kako su Ukrajini isporučili oružje samo kako bi vratila svoj teritorij.

Dužnosnik američkog State Departmenta koji nije želio otkriti identitet govorio je o napadima dronovima na Moskvu i okolna naselja.

"Vidjeli smo vijesti i prikupljamo informacije o tome što se dogodilo. Općenito, ne podržavamo napade unutar Rusije. Usredočeni smo na pružanje opreme i obuke Ukrajini koja im je potrebna da vrate svoj suvereni teritorij, a to je upravo ono što radimo", rekao je dužnosnik.

"Stazom sjećanja 11.541..." u Sarajevu: Kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava

"Stazom sjećanja 11.541..." u Sarajevu: Kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava

Podsjetivši na ruske zračne napade na Kijev, dužnosnik je istaknuo i da je ruska vojska u maju u izvela 17 zračnih napada na Kijev.

Naveo je da se ruski napadi na narod Ukrajine nastavljaju, dužnosnik je rekao:

"Rusija je započela ovaj rat protiv Ukrajine bez ikakvih provokacija. Rusija može okončati ovaj rat u bilo kojem trenutku povlačenjem svojih snaga iz Ukrajine umjesto svakodnevnog pokretanja brutalnih napada na gradove i građane Ukrajine."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije